Muntatge d'una persona ficant la targeta en un caixer i una rodona amb bitllets d'euro

Nou avís del Banc d'Espanya sobre les transferències de diners aquest estiu

Posa molta atenció a aquest tràmit, ja que en cas contrari podries crear-te un problema seriós

Una de les operacions bancàries que es repeteix més sovint avui dia són les transferències. I en vista d'això, des del Banc d'Espanya han volgut enviar un nou avís als ciutadans.

És cert que durant els darrers anys van sorgir nous mètodes de pagament i d'enviament de diners. De fet, un dels més coneguts és Bizum, que destaca sobretot per la seva senzillesa i rapidesa. A més a més, aquest tipus de transaccions no estan subjectes a comissions.

Tot i això, les transferències continuen sent molt comunes en el nostre dia a dia. I més en aquesta època, quan tenim la possibilitat de fer-les des de l''app' del banc sense necessitat de desplaçar-nos a les oficines. Això facilita aquest tipus de transaccions, sigui entre particulars o amb professionals.

Així doncs, és evident que les eines digitals es van imposant, sobretot entre la població més jove. Els diners en efectiu comencen a tenir un paper més secundari a les seves vides i troben més facilitats en sistemes com Bizum.

Aquesta aplicació integrada a la major part d'entitats financeres permet fer l'enviament de diners de manera immediata. Sense suportar comissions i tan sols conèixer el número de telèfon del destinatari. En un primer moment va sorgir per a transaccions entre particulars, però cada cop són més els negocis que l'incorporen com a mitjà de pagament.

Unes mans subjectant un telèfon mòbil que té l'aplicació de Bizum oberta
Bizum s'ha implantat com un dels principals sistemes de pagament immediat | E-Noticies, Getty Images

No obstant això, encara no és una cosa generalitzada a la major part de botigues. Les transferències bancàries continuen sent l'opció preferida de comerciants i consumidors. Sobretot quan són adquisicions amb un preu elevat.

Des d'Hisenda impedeixen abonar en efectiu les compres o determinats serveis quan se superen uns límits. Obliguen a fer servir la targeta de crèdit o les transferències perquè quedi constància de l'operació, ja que es presenta com una solució per combatre el blanqueig de capitals o les operacions fraudulentes.

Així mateix, efectuar una transferència tampoc no ens suposarà un gran esforç. Només cal tenir el número de compte del destinatari al qual volem enviar els diners, l'import i el concepte. A més, en funció de l'entitat bancària, pot ser immediata o trigar uns dies.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

L'avís del Banc d'Espanya sobre les transferències

A l'hora d'introduir el número de compte es pot donar el cas que ens equivoquem. Per això, des del Banc d'Espanya recorden que en general no és possible anul·lar aquesta operació una vegada feta quan sigui una transferència immediata. De fet és una ordre d'abonament irrevocable.

Per això la necessitat de repassar fins a un parell d'ocasions les dades que introduïm a l'hora d'efectuar la transacció. En qualsevol cas, sempre ens queda la possibilitat de reclamar la devolució dels diners emesos per error al destinatari, encara que no sempre aconseguirem el resultat desitjat.

Una persona utilitzant un ordinador portàtil i una imatge superposada d'una mà sostenint diversos bitllets d'euro
Un error a l'hora d'introduir el número de compte del destinatari pot costar-nos molt car a l'hora de fer la transferència | Getty Images, 89Stocker

Davant d'això, l'única alternativa que trobem passa per recórrer a la via judicial. Però això ja ens faria més temps i entraríem en un terreny més complex.

Més facilitats amb les transferències que no són immediates

Però la cosa canvia quan es fa una transferència que no és immediata, i és que transcorre un cert temps fins que el banc dona el vistiplau al moviment. Les entitats manegen unes hores de tall per fer aquest tipus d'operacions.

És a dir, durant un moment del dia fan efectives les transferències de la jornada anterior. En aquest període hi haurà l'opció d'anul·lar-la sempre que sigui abans de l'hora de tall. Tot i això, aquest error no ens sortirà gratis.

El Banc d'Espanya avisa que algunes entitats poden cobrar una comissió per anul·lar o variar les transferències. Així que per evitar-nos aquest mal tràngol, el millor és que procurem fer les transferències correctament des del primer instant.