Muntatge del logo de l'Agència Tributària damunt de bitllets d'euro

Nou avís d'Hisenda: les conseqüències legals de guardar diners 'sota el matalàs'

L'Agència Tributària controla tots els moviments econòmics que puguin resultar sospitosos

És un costum molt espanyol el fet de guardar diners en efectiu 'sota el matalàs', sempre pensant en futurs imprevistos o fins i tot en fallides per part de les entitats bancàries. No obstant això, aquesta acció tan comuna es troba al punt de mira d'Hisenda.

Cal aclarir que no és una il·legalitat, és totalment lícit disposar de metàl·lic a casa nostra. Això no obstant, sí que tenim l'obligació de justificar-ne la procedència. Si no és així, el més probable és que ens enfrontem a un problema amb l'Agència Tributària.

Sobretot quan es tracti d'una quantitat de diners elevada que hagis tret del caixer automàtic o de la finestreta del banc. L'entitat necessita saber l'origen i l'ús que se li donarà a aquests fons. Hi ha l'obligació de notificar al fisc la procedència d'aquest metàl·lic, recull el portal Andalucía Informa.

Aquesta justificació la farem a través de la Declaració de la Renda. Des d'Hisenda, solen fer un seguiment molt profund a totes aquelles operacions que s'excedeixin dels 3.000 euros. Passarà el mateix amb les transaccions que tinguin com a protagonistes als bitllets de 500 euros.

Aquests fons s'han de declarar a l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT). És un organisme que s'encarrega de combatre les activitats fraudulentes o delictives que afecten el frau fiscal i el blanqueig de capitals. Per això, hi ha la necessitat de detectar aquelles pràctiques que puguin resultar sospitoses.

Interior d'unes oficines de l'Agència Tributària amb un treballador en segon pla
Hisenda persegueix els moviments de diners molt alts i les operacions amb bitllets de 500 euros | Europa Press

Per què no he de guardar els diners a casa?

Moltes persones continuen guardant els estalvis a casa i encara avui dia resulta molt habitual sentir que no es refien dels bancs o que les entitats financeres «no donen res».

Per a alguns suposa una certa seguretat tenir els seus diners sota el matalàs, ja que entenen que així no perdran res i els mantenen sota control. Tot i això, aquest gest no sempre és la millor opció, i més en aquests temps, amb la inflació disparada. Principalment perquè aquest efectiu acabarà perdent valor.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Actualment, els preus de béns i serveis que consumim en el dia a dia es troben pels núvols. Des que va esclatar el conflicte a Ucraïna tots els articles s'han encarit de manera important. Siguin aliments, combustibles o energies.

Amb una taxa d'inflació tan alta, amb el temps comprovarem que amb la mateixa quantitat de diners es podran adquirir menys coses. Això es tradueix en una pèrdua de valor del mateix.

Per això, el fet de guardar metàl·lic a casa nostra, sense que es generi una rendibilitat o s'estigui movent, no sigui el més aconsellable. També cal valorar els perills que comporta conservar-lo a la llar. Encara que pensem que és el més segur, no sempre és així.

Muntatge d'una guardiola de porquet i una rodona amb bitllets d'euro
Els diners que s'acabin guardant a casa perdran valor | Getty Images

Hi ha el risc que ho perdem tot en cas d'incendi, inundació o robatori a l'immoble. Quan tot això passa al banc, el client estarà totalment cobert davant de qualsevol imprevist que pugui sorgir.

També caldria analitzar què passaria si la policia hagués d'entrar al domicili i trobés una gran quantitat d'efectiu. Quan passa una cosa així, gairebé sempre es vincula això a un possible blanqueig de capitals. Per tant, valdrà la pena fer les coses bé amb Hisenda per no endur-nos un disgust.

La solució d'invertir

Perquè els seus diners no perdin valor, els ciutadans tenen la possibilitat d'invertir-los en productes financers. Des de fa uns mesos, els bancs han apostat per remunerar molt millor els dipòsits i els comptes.

Caldrà escollir entre una opció conservadora i gairebé sense riscos, amb baixa remuneració, o apostar per ser una mica més atrevit. En aquest cas es podria obtenir més rendibilitat a canvi d'assumir més risc.