Imatge d'un personal sanitari extraient mostres de PCR en una usuària d'una residència gironina el 25 de maig de 2020

Detectat un nou brot de coronavirus a una residència d'Olot amb 16 contagiats

Des de Salut han ordenat fer un cribratge massiu als treballadors de totes les residències

La residència de Montsacopa d'Olot (Garrotxa) ha aïllat dotze residents després que hagin donat positiu per coronavirus en una prova PCR. El centre ha activat el protocol d'actuació i ha traslladat als residents positius en una zona habilitada per garantir que no hi ha contacte amb la resta d'usuaris del centre. A més, també s'han detectat quatre casos més de treballadores que hauran de fer aïllament.

El dimarts 1 de setembre, una de les professionals va comunicar que era positiva de coronavirus. El Departament de Salut va fer una prova als residents i treballadors que havien estat en contacte amb ella i així saber el seu estat. Ara, Salut en farà un seguiment de l'aïllament dels residents i també de les professionals.

Cribratge massiu als treballadors de residències

A més, també es faran proves a la resta d'usuaris del centre de Montsacopa i de tots els treballadors. D'acord amb el pla de contingència per fer front a la covid-19 que ja ha activat la residència, s'ha dividit la residència en diversos sectors en funció del risc de contagi. A més, també s'acorden les accions que es prenguin amb el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa i els serveis de salut.

Per la seva banda, Salut vol posar fi al virus a les residències i es planeja fer un cribratge massiu als treballadors que conviuen amb la gent gran. Així ho va anunciar en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, qui va afirmar que si el virus circula a la comunitat és «lògic» que entri a les residències a través del personal.

Argimon recorda no reunir-se amb grans grups si no es veu «estrictament necessari»

Així, Salut farà cribratges «sistemàtics» i prolongats en el temps als treballadors de les residències de gent gran a partir de la setmana vinent. Argimon ha anunciat que se sol·licitarà un cribratge que funcionarà com ja es va fer els mesos d'abril i maig. Les proves es faran cada dues o tres setmanes. Tant Argimon com el coordinador de la unitat Covid, Jacobo Mendioroz, han fet una crida a rebaixar la interacció social en general apuntant que la seguretat d'una residència o una escola depèn dels casos que hi ha a la comunitat.

«És importantíssim que cada trobada que fem pensem si és estrictament necessària o no», ha apuntat Argimon, que ha destacat que cal ser «capaços» de fer baixar la corba, ara estable, i que vagi «en descens».