Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de dos sanitaris transportant un cadàver

L'Ebola contraataca: un supervivent contagia el virus 5 anys després

Una persona que va aconseguir superar l'Ebola ha contagiat a altres persones cinc anys després de sobreviure a la pandèmia, que va arrasar Àfrica Occidental entre el 2014 i el 2016

Imatge de dos sanitaris transportant un cadàver
L'Ebola torna a estar al focus mediàtic pel sorgiment d'un nou brot | GTRES

La comunitat científica no podia creure-ho. Una persona que va aconseguir superar l'Ebola ha contagiat a altres persones cinc anys després de sobreviure a la pandèmia, que va arrasar Àfrica Occidental entre 2014 i 2016. Així doncs, aquesta persona hauria portat el virus en el seu cos tot aquest temps, la qual cosa explica que ara l'hagi pogut transmetre a uns altres.

El rècord estava en 531 dies. És el temps durant el qual un malalt d'Ebola va mantenir la seva capacitat de contagiar a altres persones després d'haver patit la malaltia. Es va detectar el virus en el semen del pacient. Ara els científics tornen a sorprendre's amb un cas encara més inèdit. I és que aquest supervivent d'Ebola de fa cinc anys és l'origen de l'actual brot del virus que es va detectar el mes de febrer passat a Guinea.

L'Ebola pot amagar-se anys en zones com els testicles

El descobriment del supervivent-contagiador ha estat possible gràcies a l'estudi genètic del virus del brot actual que han realitzat científics de Guinea, de l'Institut Pasteur del Senegal, de la Universitat de Nebraska i de la Universitat d'Edimburg.

Els investigadors han comparat seqüències genètiques del brot de 2014 mostres del brot actual i s'han sorprès a veure que no es tracta d'un nou salt del virus d'un hoste animal a un humà, i que, després de cinc anys, les seqüències de tots dos virus tenen a penes una dotzena de diferències, quan haurien de tenir almenys un centenar amb tant de temps pel mig.

Era sabut que el virus podia amagar-se durant anys en zones com els testicles, els globus oculars o el líquid de la medul·la espinal i que, efectivament, el virus pot reactivar-se en el portador i tornar a contagiar, per exemple, mitjançant relacions sexuals, com en el cas del pacient que fins ara tenia el rècord a mantenir el virus a l'interior del seu cos una vegada superada la malaltia. Ara aquest nou cas podria ajudar a confirmar la hipòtesi.

És greu l'Ebola?

La malaltia provocada pel virus de l'Ebola és greu, amb una taxa de mortalitat de fins al 90% en els humans, encara que la taxa ha variat entre el 25% i el 90% en els brots dels últims anys. És considerada, de fet, una de les infeccions víriques més letals si el pacient no rep tractament a temps. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), 50 de cada 100 persones que contreuen la malaltia, moren.

El virus, d'origen americà, es va detectar per primera vegada a Sudan i a la República Democràtica del Congo, en territoris pròxims al riu Ebola que, precisament, li va donar nom. Però el seu origen exacte no està 100% confirmat, com passa amb la pandèmia actual del coronavirus. Així i tot, l'OMS apunta a la ratapinyada en tots dos casos, animal que recopila gran quantitat de virus.

L'Ebola es transmet per contacte amb la sang o altres fluids del cos d'una persona infectada i dóna lloc a símptomes com a febre, cansament, dolor muscular, vòmits o diarrea, la majoria d'ells molt semblants als quals experimenten molts malalts de Covid.

Hi ha Ebola a Espanya?

Justament després del brot de 2014 del qual parlàvem al principi, van arribar alguns casos de la malaltia a Espanya. Es va parlar molt d'això perquè els dos missioners espanyols que van emmalaltir van morir aquell mateix any i perquè un d'ells va contagiar a una auxiliar d'infermeria que li va atendre. El cas va tenir molta repercussió mediàtica i va ser precisament quan Fernando Simón apareixia com el portaveu d'Alertes Sanitàries, sense saber que uns anys després es convertiria en una de les cares més conegudes d'Espanya per posar veu a l'avanç de la pandèmia del coronavirus.