YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Màxima urgència: Avisen com serà el nou coronavirus el 2021

Un informe del consell d'experts del govern britànic adverteix que hi haurà més hospitalitzacions i més morts

Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar, en la pandèmia de coronavirus
Un informe del consell d'experts del govern britànic adverteix que hi haurà més hospitalitzacions i més morts | ACN

La nova soca de coronavirus descoberta al sud-est del Regne Unit està causant cada vegada més preocupació. Després de la confusió inicial, les autoritats sanitàries britàniques van confirmar el potencial perill que comporta aquesta nova variant. Ara el govern britànic ho deixa clar: la nova soca serà més letal.

El Grup Assessor Científic per a Emergències (SAGE) del govern britànic creu que la nova soca de coronavirus provocarà fins i tot més morts que la primera i la segona onada. Aquestes són les premisses amb què treballa l'equip d'experts, que mantenen els confinaments ja establerts per a 24 milions d'habitants de la regió.

Fins ara havíem escoltat l'opinió dels experts i fins i tot de l'Organització Mundial de la Salut. L'estudi preliminar sobre la nova variant del SARS-CoV-2 al Regne Unit és significatiu, i estima que «la mutació VOC 202012/01 és un 56% més contagiosa que les variants preexistents del SARS-CoV-2».

Segons l'informe, no s'han trobat evidències que la mutació doni lloc a una variant més severa o letal de la malaltia. No obstant això, «és probable que l'increment en la transmissibilitat provoqui l'augment en la incidència», i preveu que «les hospitalitzacions i morts per Covid-19 arribaran a taxes més elevades el 2021 que les observades aquest 2020».

L'informe, encara sense revisar, preveu que això passi fins i tot malgrat les restriccions posades en marxa abans del 19 de desembre. El govern britànic ha imposat confinaments perimetrals a la regió on es va descobrir la soca de coronavirus el passat 20 de setembre, un tancament que afecta 24 milions de persones.

Noves restriccions

Els experts més optimistes consideren que, si aquest nou coronavirus fos veritablement més contagiós, ja s'hauria notat en un augment molt més elevat de casos. També en els països on ja circula la soca. D'altres, però, criden a la prudència i recomanen a les autoritats prendre les mesures oportunes fins a conèixer l'abast real.

Per això, el govern britànic ha aplicat noves mesures. A partir de dissabte, el 43% de la població anglesa no podrà desplaçar-se ni reunir-se en domicilis, excepte situacions de necessitat. Els investigadors aplaudeixen les mesures, però creuen que no serà suficient. Demanen una actitud més determinada, amb restriccions més dures.

Segons l'equip d'experts, «les nostres estimacions suggereixen que és improbable que les mesures de control implementades a Anglaterra el novembre de 2020 redueixin la taxa de reproducció efectiva per sota d'1, tret que les escoles primàries, secundàries i universitats tanquin també».

El seu pronòstic és que «la incidència de virus ressorgirà quan s'aixequin les mesures de control», i per això demanen la màxima prudència en una situació que consideren límit. A més, creuen que és el moment d'accelerar la campanya de vacunació.

Accelerar la vacunació

Regne Unit va ser el primer país a començar la vacunació contra el coronavirus. Va ser fa dues setmanes, amb les primeres injeccions a la població vulnerable. Es calcula que un 0,74% ja ha rebut la vacuna de Pfizer. Però els experts adverteixen que el ritme és molt baix i no n'hi haurà prou per frenar la nova onada que arribarà amb la nova soca del virus.

Els científics demanen accelerar la distribució de la vacuna perquè aquesta tingui un impacte apreciable en la situació dels hospitals. Els experts temen que l'augment accelerat dels pacients de Covid-19 de la nova onada serà més gran que el ritme d'immunitzacions que es pugui proveir amb la vacuna. Si això passa, hi haurà un problema.

El que queda clar és que la nova soca presenta un nou repte a la comunitat científica i a les autoritats. Regne Unit porta ja 68.307 morts per coronavirus en el que va de pandèmia, una xifra que es quedaria curta si es compleixen els pitjors presagis. L'apel·lació dels científics als governs és de màxima urgència.


Comentaris

envia el comentari