Pla mitjà del catedràtic de la URV, Àlex Arenas, durant la seva lliçó inaugural del curs 2020-2021 de la URV

Nou dard d'Àlex Arenas a Salut: «Les decisions són desencertades des de fa temps»

L'investigador de la URV assegura que «l'única pregunta és si ens tancarem totalment abans que acabi el 2020 o tot just començar el 2021»

Els indicadors de la pandèmia de coronavirus a Catalunya van tornar a empitjorar aquest dimarts, amb un important creixement del risc de rebrot —que se situa ara en 219 punts— i de la velocitat de transmissió (Rt), que s'ha enfilat a l'1,11. Aquestes dades han portat la preocupació al Govern, que podria canviar els plantejaments del pla de Nadal que va aprovar fa un parell de setmanes.

Els que també estan preocupats per l'evolució de la incidència de la pandèmia són els experts, que fa dies que van alertant de la situació. Un d'ells és el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Àlex Arenas, que a principis de desembre anunciava que la tercera onada seria «un tsunami» i que ahir, després de conèixer les dades epidemiològiques, carregava contra el Departament de Salut.

En aquest sentit, Arenas, en una piulada al seu perfil de Twitter, ha afirmat que «les decisions de Salut han estat desencertades des de fa temps (en concret des de la baixa d'Argimon) i ara ja no hi ha marge». L'investigador dona per segura la tercera onada, assenyalant que «l'única pregunta és si ens tancarem totalment abans que acabi el 2020 o tot just començar el 2021. En tot cas, preparem-nos, això va de debò». En una resposta a un usuari, Arenas ha afegit que l'Rt se situarà a finals de setmana en 1,4.

«La situació a Catalunya és realment preocupant»

En una entrevista a L'informatiu' de TVE Catalunya, Àlex Arenas ha explicat que ha proposat al Departament de Salut «fer tests massius a l'entrada dels grans centres comercials». L'investigador, però, avisa que aquesta mesura «implica un acord de país, però s'ha de fer ja, abans d'aquest cap de setmana. Si no es fa, no tenim cap altra eina i no quedarà altre remei que tornar a tancar-ho tot».

En la mateixa entrevista, ha afegit que la situació a Catalunya «és realment preocupant, perquè els casos aniran pujant i hem de recordar que cada 1.000 casos positius hi haurà 14 morts al cap d'un dia».