Podem segueix amb la seva ofensiva al sector econòmic del govern de Sánchez i presentarà una nova bateria de mesures al PSOE. El partit de Pablo Iglesias vol crear un nou impost per als propietaris de pisos buits, siguin fons i bancs o propietaris particulars.
Amb la presentació d'aquesta proposta, el líder de Podem vol marcar perfil davant el sector més conservador del govern espanyol i demostrar al seu electorat que la seva prioritat és augmentar la recaptació aplicant mesures socials.
Els càlculs de Podem passen pels 4,3 milions de pisos buits a Espanya dels quals es pot treure un rendiment via impostos. La formació entén que el problema de l'habitatge a Espanya no és d'oferta i demanda, sinó de la política dels propietaris, que en un moment de crisi com l'actual, ha de corregir-se.
La seva intenció és incloure la nova mesura en la llei d'habitatge que està discutint el govern espanyol amb forces desacords. Un d'ells va ser la llei antidesnonaments, en la qual finalment Podem aconseguiria incloure la prohibició de desnonar persones considerades «vulnerables». Ara segueix amb la seva ofensiva i presenta aquesta nova mesura, que els socialistes ja s'han negat a incloure en la llei d'habitatge.
El problema de l'habitatge a Espanya s'ha manifestat amb més intensitat durant la crisi derivada de l'emergència del coronavirus. Durant l'últim any s'han disparat els impagaments de lloguers i Podem critica que hi continua havent propietaris que es neguen a assumir rebaixes en el lloguer en el context de crisi actual.
Una de les seves propostes consisteix a mobilitzar el parc d'habitatges buits, cosa que ja va estar a punt de promoure el govern de Pedro Sánchez fa dos anys. En aquella ocasió, no va tirar endavant per les protestes dels sectors afectats enmig del debat sobre si activar mesures incentivadores o coercitives.
Els propietaris diuen que ja paguen impostos
Podem prepara un paquet de mesures que inclourà un nou impost per augmentar l'aportació dels més rics a les arques de l'Estat. Tal com expliquen des de la formació, «només amb l'impost als pisos buits pots resoldre molts problemes en les pensions i evitar les retallades que vol Escrivà».
Però tal com va passar fa dos anys, és previsible que el sector s'oposi a la mesura i en l'anomenat sector econòmic del govern espanyol volen parar els peus a Pablo Iglesias. El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ja ha deixat clar que la mesura és inviable i recorda el que deien els propietaris fa anys: que la solució no pot passar per penalitzar els propietaris.
Els propietaris consideren que ja paguen impostos per tenir pisos buits, com l'IRPF, l'IBI i l'impost de patrimoni. Però Podem insisteix que cal «intervenir» el mercat de l'habitatge en contra de la intenció del PSOE. Els dos partits del govern de coalició discrepen també en la proposta d'obligar els bancs i fons a lliurar un 30% dels seus pisos de lloguer social.
La imposició d'una taxa als propietaris d'habitatges buits ja es va intentar fa anys a l'Ajuntament de Barcelona, però el Tribunal Suprem el va desautoritzar. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, volia imposar 286 euros als amos de pisos buits, però els jutges van determinar que l'ajuntament no tenia autoritat per fer-ho.
Tensió creixent al si del govern central
Ara per ara, el ministre Ábalos està intentant parar els peus a Pablo Iglesias, però fonts del govern central asseguren que aquest no s'aturarà. Podem ha posat la directa en assumptes com les pensions i la reforma laboral i s'esperen setmanes mogudes amb un enfrontament entre els dos sectors de l'Executiu espanyol.
L'estratègia d'Iglesias passa perquè la ministra de Treball, Yolanda Díaz, faci pressió per accelerar la reforma laboral, mentre ell es dedica a fer pressió en la qüestió de l'habitatge per afeblir també el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, amb el tema de les pensions.
Iglesias manté des de fa mesos un pols amb Escrivá i Nadia Calviño, vicepresidenta econòmica, que s'ha agreujat amb l'ampliació dels anys de cotització per a la jubilació. Aquesta és, segons adverteix Iglesias, una línia vermella que no estan disposats a creuar.