Hisenda està preparant un nou cop fiscal que promet sacsejar milers de propietaris a Espanya. És un impost específic sobre els pisos turístics.
Aquesta mesura forma part d'un pla més ampli per regular el creixent mercat dels habitatges d'ús turístic, que ha proliferat a les grans ciutats i zones turístiques del país els darrers anys. Però en què consisteix exactament aquest nou impost? I qui se'n veurà afectat?
Un impost per regular el mercat turístic
La idea central d'aquesta nova proposta és gravar específicament els pisos turístics. Segons la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, la intenció és aplicar un impost sobre el valor afegit (IVA) a aquestes propietats. Residències que actualment estan exemptes del gravamen.
Es parla d'imposar un IVA del 21%, cosa que equipararia aquests habitatges a altres serveis turístics. Com els hotels, que ja estan subjectes a aquest tribut.
La motivació darrere aquest canvi és clara: reduir l'atractiu del lloguer turístic a zones tensionades. És a dir, aquelles àrees on els preus del lloguer s'han disparat a causa de l'escassetat d'habitatges disponibles per a residents permanents.
A més de l'IVA, es discuteix la possibilitat d'eliminar les deduccions fiscals als propietaris a ciutats amb alta pressió turística, com ara Madrid o Barcelona.
A qui afectarà aquesta mesura?
Aquest nou impost està dirigit principalment als propietaris d'habitatges turístics, especialment aquells que lloguen els pisos a través de plataformes com Airbnb.
Les àrees més afectades seran les anomenades "zones tensionades", on els preus del lloguer han pujat desorbitadament. S'espera que la mesura afecti tant petits propietaris com grans empreses del sector immobiliari. Incloses les societats cotitzades anònimes d'inversió al mercat immobiliari, que es dediquen a l'arrendament d'habitatges.
A més, els propietaris que resideixin als seus habitatges, però lloguin els seus immobles de manera temporal durant alguns mesos també se'n veuran afectats. Encara que en aquests casos la taxa podria ser més baixa, amb un IVA reduït al 10%.
El debat econòmic: solució o problema?
L'economista Gonzalo Bernardos s'ha mostrat a favor d'aquesta mesura, i ha destacat que podria ajudar a regular un mercat que ha escapat del control a moltes ciutats.
Bernardos argumenta que el creixement desmesurat dels pisos turístics ha agreujat la crisi de l'habitatge. Això provoca el desplaçament de residents permanents i fa que els preus dels lloguers es disparin a zones urbanes i costaneres.
Per a Bernardos, l'impost no només desincentivarà el lloguer turístic, sinó que també podria alliberar habitatges per al lloguer residencial. Contribuint així a estabilitzar els preus del mercat immobiliari.
Aquest enfocament ha estat recolzat per alguns experts, que veuen en aquesta mesura una solució per equilibrar l'oferta d'habitatge i protegir els residents locals.
Tot i això, no tots estan d'acord. Des del sector turístic argumenten que aquest tipus d'impostos podria fer malbé el turisme, una de les principals fonts d'ingressos d'Espanya.
Sostenen que, si bé és important regular el mercat, fer-ho mitjançant un increment d'impostos podria descoratjar la inversió i afectar negativament l'economia local.
Què esperar els pròxims mesos?
La implementació d'aquest nou impost encara està en fase de discussió, i dependrà de l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat per al 2025.
A més, cal tenir en compte que qualsevol canvi fiscal en aquest sentit s'haurà d'alinear amb les directrius de la Unió Europea. I és que també està considerant noves normatives per regular el mercat dels lloguers turístics.