Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un professional sanitari es protegeix abans d'estar en contacte amb malalts de coronavirus a l'Hospital Clìnic

Un nou informe marca altres formes de propagar el Coronavirus

Podria canviar les advertències que hem tingut fins ara sobre l'ús de mascaretes

Un professional sanitari es protegeix abans d'entrar en contacte amb pacients a l'Hospital Clínic de Barcelona
Les persones asimptomàtiques podrien encomanar el virus parlant o respirant | ACN

Han estat moltes les indicacions que hem tingut sobre l'ús de les màscares durant l'epidèmia però l'Acadèmia Nacional de Ciències dels EUA ha tret un  nou informe en què assegura que la covid-19 no només es podria transmetre per esternuts, sinó també pel fet de parlar o respirar.

«Encara que la investigació específica actual en aquest camp és limitada, els resultats dels estudis disponibles són consistents amb - l'aerosolització - del virus per la respiració normal» es pot llegir a la carta adreçada a la Casa Blanca, escrita pel president d'un comitè de l'Acadèmia Nacional de Ciències, Harvey Fineberg. I és que aquesta troballa canvia la perspectiva que es tenia sobre l'ús de la mascareta.

Fins ara, des dels diferents organismes com l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties d'Europa i els EUA, el Ministeri de Sanitat espanyol i altres organismes, s'ha reiterat en què la forma principal d'infectar-se és mitjançant les gotes respiratòries més grans que surten dels esternuts i tossits. Aquestes gotes se situen a un o dos metres, podent també traslladar el virus a diferents superfícies que altres persones poden tocar i infectar-se fàcilment en tocar-se el nas, els ulls o la boca.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

És més difícil protegir-se del virus

Però el fet que es pugui contagiar amb respirar o parlar fa que sigui més difícil protegir-se de virus. Per això, l'ús de la mascareta s'ha tornat més important, ja que hi ha persones asimptomàtiques que podrien contagiar altres involuntàriament. Harvey Fineberg ha assegurat que hi ha més estudis que han demostrat que hi ha ARN viral a les sales d'aïllament dels pacients amb coronavirus, com seria el realitzat pel Centre Mèdic de la Universitat de Nebraska, l'autor és Joshua Santarpia.

Aquest ARN viral es va trobar en superfícies, a priori, complicades d'assolir, i també en mostres d'aire que estaven a més de dos metres dels pacients. Aquesta presència d'ARN demostra que és possible que el virus es propagui a través d'aerosols tot i que, en l'estudi, no van trobar partícules virals infeccioses.

El temps en què la covid-19 perdura en l'aire està subjecte a diversos factors com, per exemple, la quantitat de virus que expulsa un pacient infectat quan parla o respira i també depèn de la quantitat de circulació en l'aire.

El govern estudia aconsellar l'ús de mascareta

«El gran error als Estats Units i Europa, al meu entendre, és que les persones no fan servir mascaretes» va explicar el director general del Centre Xinès per al Control i Prevenció de Malalties, George Gao. I és que, de moment, Eslovàquia, República Txeca i Bòsnia i Hercegovina, són en els únics països on l'ús de la màscara és obligatori. El govern d'Espanya, per la seva banda, estudia la possibilitat de recomanar l'ús de les màscares quan les persones surtin dels seus casos.

«Probablement és una de les mesures que recomanarem, però no vull anticipar res fins que ho tinguem decidit i el puguem comunicar» va comunicar Salvador Illa, el ministre de Sanitat, el passat divendres 3 d'abril. La Generalitat de Catalunya, per la seva banda, ha publicat un document de Protecció Civil en el qual aconsella «portar el nas i boca tapades (mascareta o similar)» quan s'hagi de sortir a comprar.