Les mesures decretades a causa de la crisi del coronavirus estan afectant a tota la població. Però l'estat d'alarma i el confinament són mesures necessàries i claus per acabar amb el virus. Encara que sabem que aquesta crisi també tindrà un gran impacte econòmic. Tedros Adhanom Ghebreyesus, el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha alertat que el virus podria ressorgir «si els països s'afanyen a aixecar les restriccions ràpidament». Una cosa que, a més, suposaria que «l'impacte econòmic podria ser més sever i perllongat».
I és que, en la roda de premsa que ha dut a terme juntament amb Kristalina Gueorguieva, la directora gerent de Fons Monetari Internacional (FMI), Tedros ha parlat sobre l'impacte econòmic i social derivat de la crisi per la pandèmia del coronavirus que tant està afectant a escala mundial.
«Les restriccions que molts països han establert per protegir la salut estan tenint un gran impacte en els ingressos dels ciutadans i les famílies, i en les economies de les comunitats i les nacions» explicava Tedros. «Estem en una lluita compartida per protegir tant les vides com els mitjans de subsistència».
Tedros proposa programes de benestar social
El director de l'OMS, a més, també ha llançat una proposta als diferents països que estan patint la crisi del coronavirus, per tal d'alleugerir la càrrega dels ciutadans. Ha aconsellat fer-ho mitjançant «programes de benestar social per a assegurar que les persones tinguin aliments i altres elements essencials per a la vida».
Tedros també ha indicat que és «essencial» que alleugi el deute dels ciutadans, ja que així es podrà evitar el «col·lapse econòmic». Per evitar aquest col·lapse, també ha explicat que «la millor manera» d'evitar el tancament massiu d'empreses i mesures restrictives, és atacant a virus amb «l'agressiu i complet paquet de mesures de trobar contagis, fer proves, aïllar casos, tractar cada cas i rastrejar cada contacte».
A més, també ha demanat a tots els països que accedeixin a fer les proves de la Covid-19 de manera gratuïta, ja que si hi ha persones infectades que no poden pagar les proves, «no només es perjudiquen a si mateixos, sinó que fan que la pandèmia sigui més difícil de controlar i posen en risc a la societat». «Això és una crisi sense precedents, que hi ha una resposta sense precedents» ha sentenciat el director. També ha indicat que la suspensió del cobrament als ciutadans «s'hauria de secundar amb mesures per compensar els centres sanitaris per la pèrdua d'ingressos».
A més, ha posat èmfasi que «els governs haurien de considerar la possibilitat d'utilitzar les transferències d'efectiu a les llars més vulnerables per superar els obstacles a l'accés», una cosa molt important per als col·lectius més afectats, com els refugiats, els migrants o les persones sense llar.
Finançaments al sistema sanitari
En relació amb els finançaments al sistema sanitari perquè lluitin contra el coronavirus, Tedros ha explicat que «és una inversió essencial no només per salvar vides, sinó també per a la recuperació social i econòmica a llarg termini». Així, ha defensat que els recursos econòmics s'han de destinar a buscar casos, proves, recopilar dades o realitzar campanyes de comunicació i informació.
El Pla de Preparació i Resposta Estratègica de la Covid-19 de l'OMS ja ha aconseguit recaptar gairebé 640 milions d'euros, el que seria 190 milions de dòlars. D'aquest total, 278 milions d'euros (300 milions de dòlars) seran utilitzades per donar suport al treball de l'OMS, i el restant s'ha cedit a altres organitzacions.
Tedros, a més, ha agraït a Kuwait la seva donació de 55 milions d'euros (60 milions de dòlars), convertint-se en una de les majors donacions. Per la seva banda, el Fons de Resposta Solidària de l'OMS ha aconseguit recaptar més de 117 milions d'euros (127 milions de dòlars), provinents de més de 219.000 organitzacions i persones.