Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos. Imatge del 23 de maig de 2020

El nou perfil dels infectats de coronavirus multiplica el risc de contagi

Molts contagiats podrien haver passat la malaltia sense haver manifestat símptomes

Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos. Imatge del 23 de maig de 2020
Tres de cada quatre persones menors de 60 anys podrien haver passat la malaltia sense manifestar símptomes | ACN

El pla del govern espanyol per frenar els rebrots  a Espanya mitjançant el rastreig dels contactes es complica pel nou perfil  dels infectats  de coronavirus. Si durant la primera onada, al març i abril, la majoria eren homes majors de 50 anys amb patologies prèvies, ara el patró ha canviat i fa el virus molt més perillós. Actualment, s'està apreciant un augment d'infectats asimptomàtics menors de 60 anys que complica les tasques de rastreig de positius i fa que el virus incideixi en un grup de població molt més dinàmic que preocupa les autoritats sanitàries.

El coronavirus no és el virus més letal, però té una característica que li ha permès estendre's per tot el planeta. Si consisteix en una amenaça constant capaç d'evadir totes les mesures preventives és perquè els seus símptomes  triguen a aparèixer o en molts contagiats ni tan sols es manifesten. Això fa que centenars de milers de persones siguin portadores  sense saber-ho evadint els  controls preventius mentre propaguen el virus. Segons les últimes observacions, aquesta forma de malaltia asimptomàtica és la més habitual, sobretot entre els joves.

Fins a tres quartes parts dels contagiats per Covid-19 fins a 59 anys podrien haver passat la malaltia sense haver manifestat símptomes. Aquestes són les dades que publica un estudi a partir de les dades de més de 5.000 positius confirmats per PCR. Una altra investigació  recent revela que les persones asimptomàtiques semblen ser responsables d'almenys entre el 40% i el 45% de les infeccions per SARS-Cov-2 i poden transmetre el virus als altres durant més de 14 dies.

Un nombre tan alt d'asimptomàtics amb una capacitat tan gran de transmissió  suposa un repte per als mecanismes de prevenció. Això posa en escac el sistema plantejat per afrontar la nova normalitat: la detecció  de positius i el rastreig  dels seus contactes per al posterior aïllament. El problema dels asimptomàtics  és que els metges busquen dos dies abans de la data de la diagnosi però no saben exactament quan aquesta persona s'ha contagiat. Per això fa gairebé impossible rastrejar aquest tipus de casos.

També és un problema que les possibilitats de desenvolupar la malaltia sense símptomes augmentin a mesura que baixa el  rang d'edat, fins a un 82% en els menors de 19 anys. Això fa que els joves siguin un vehicle idoni per al virus  davant la falta de percepció de risc en la qual poden incórrer.

Preocupen els joves

Precisament els joves  són el grup en el qual les  autoritats sanitàries tenen posat el focus. Aquest grup d'edat té una menor consciència del risc i protagonitzen actituds de relaxació  dels hàbits que disparen el perill de la transmissió. Segons el secretari de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Jesús Cabrillana, «si tu dius: me'n vaig de 'botellón', m'ho passo bé i la probabilitat que m'infecti no és segura, aniràs de festa». En la seva opinió, aquest és el comportament clàssic que provoca la transmissió  de les malalties infeccioses en general. Davant les dificultats de detectar asimptomàtics i conscienciar els grups més joves, insisteix que cal protegir la població  més vulnerable.