IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Pilar Rahola, acusada de plagi per la seva darrera novel·la

L'escriptor Josep Maria Loperena ha enviat un requeriment a l'editorial Columna, que ha publicat el llibre de Rahola

Pilar Rahola
Pilar Rahola, en una imatge d'arxiu. | TV3

La comentarista política Pilar Rahola ha tret a la venda, ara fa unes setmanes, la seva darrera novel·la, sota el títol 'L'espia del Ritz', que ha publicat l'editorial Columna. L'obra, però, està sent l'origen d'una greu polèmica que involucra Rahola i l'editorial, però també l'escriptor Josep Maria Loperena: Rahola està sent acusada de plagi pel seu darrer llibre, segons publica aquest dijous, 25 de juny, 'Crónica Global'.

Plagi a Josep Maria Loperena?

Josep Maria Loperena és l'autor de la novel·la 'L'espia del violí', que va entregar a l'editorial Columna ara fa una dècada, l'abril de 2010, després que la mateixa casa li publiqués prèviament dues altres obres. Aquesta, però,no va acabar de convèncer i va acabar en un calaix. Segons Loperena, ara la seva obra inèdita es publica... però sota la firma de Pilar Rahola i el títol 'L'espia del Ritz'.

Davant d'una trama argumental tan similar, Loperena s'ha decidit a enviar un requeriment judicial a Columna, que espera que també arribi a Pilar Rahola. Diu que busca «un acord» pel qual tant l'autora com l'editorial reconeguin els fets, i manifesta que la seva intenció no és acabar als jutjats. L'escriptor busca que Rahola reconegui «allò que ha passat». Segons Loperena, la novel·la de la comentarista política gira al voltant del músic i espia Bernard Hilda, que va existir, però incorpora trets de ficció del personatge que Rahola tan sols hauria pogut plasmar si, abans, no haguessin conegut l'obra no publicada de Loperena.

Un possible delicte d'apropiació indeguda

Tot i no estar publicada, l'obra de Josep Maria Loperena consta al Registre de la Propietat Intel·lectual des de 2008, quan va ser escrita. Si les reclamacions del seu autor acabessin prosperant, la situació podria generar problemes seriosos per a Rahola i l'editorial. Els fets podrien constituir un delicte d'apropiació indeguda de la propietat intel·lectual, que preveu una pena de fins a tres anys de presó, a banda d'una indemnització i de la possible retirada del libre de Rahola.

Loperena, però, subratlla a 'Crónica Global' que la seva intenció no és arribar tan lluny i busca una sortida negociada al conflicte, en què Rahola i Columna reconeguin què ha passat.


Comentaris

envia el comentari