L'atur de transportistes en protesta pels elevats preus del combustible segueix el seu curs i afecta gran part de la cadena de subministraments.
Aquesta vaga i la violència dels piquets a les carreteres són les dues causes de les dificultats per al subministrament. Molts conductors han secundat la convocatòria i altres, que volen treballar, tenen por de pujar al camió. Així ho explica Francisco Aranda, president d'UNO, l'Organització Empresarial de Logística i Transport.
«L'escenari és molt inquietant. Si seguim tenint aquesta inseguretat a les carreteres, cada vegada hi haurà menys gent que s'atreveixi a exercir el seu dret a treballar. Això pot portar a un trencament definitiu a la cadena de subministrament, ho podem veure qualsevol supermercat», adverteix davant la disminució de l'activitat Francisco Aranda, president d'UNO, la patronal espanyola de logística.
«No podem esperar dues setmanes. Les mesures han de ser imminents»
Així, Aranda posa el focus a dues reivindicacions. «La primera, que el Ministeri de l'Interior garanteixi tant el dret a la vaga com el de treballar amb seguretat a qui ho vulgui fer. La segona, que fa mesos que la demanem com a organització, que el Govern faci alguna cosa per reduir la desbocada factura que tenim de combustible», exposa el president de la patronal de logística.
«No podem esperar dues setmanes. Les mesures han de ser imminents. Les empreses s'estan dessagnant», afirma sobre la data del 29 de març, que el Govern s'ha marcat per reduir la factura de la llum, el gas i el combustible.
El cas és que l'atur ja ha provocat la pèrdua de 600 milions d'euros al sector primari, indústria i distribució alimentària, que tem l'acomiadament de 100.000 persones.
«Tots els sectors» s'estan veient seriosament afectats
D'altra banda, des de FACUA estan preocupats perquè les empreses de distribució estiguin aprofitant aquesta situació per apujar els preus. Unes pujades que «en realitat, poden ser maniobres especulatives», destapa el seu secretari general, Rubén Sánchez.
Encara que «tots els sectors» s'estan veient seriosament afectats, Aranda considera que són els que controlen aliments peribles i que no poden fer estoc els més afectats.
«Són els que estan en situació de més emergència. És el cas dels que treballen amb fruites i hortalisses o amb peix fresc, que no es pot emmagatzemar».
«Quan una empresa envia diversos productes que necessiten anar refrigerats i es trenca la cadena de fred, queden inutilitzats. Ho intentes una altra vegada, però, si torna a passar, ja no n'hi ha una tercera. Les pèrdues són terribles», denuncia.
«Problemes imminents» que provocarà la vaga de transports
Pel que fa als mercats, a Mercamadrid, la reducció de l'arribada de fruites i hortalisses ha estat del 50% i continua sense poder reexpedir el producte.
A Mercabarna, l'arribada de verdures i el peix està prop del 80%. Encara que falten productes del sud com ara maduixes o pebrots, es compensen amb aliments alternatius o d'altres parts d'Espanya.
Al sector hostaler, ja comencen a notar les conseqüències de les aturades en els productes frescos. Així, els hostalers andalusos van alertar fa uns dies dels «problemes imminents» que provocarà per al sector la vaga de transports a l'àmbit nacional. Especialment amb la manca de subministraments i el trencament de 'stock' o existències per a les empreses.
Negociacions encallades
Ara com ara, les negociacions entre el Govern i els transportistes no semblen arribar enlloc. El president de la plataforma convocant, Manuel Hernández, ha lamentat aquest divendres els «intents per criminalitzar» el col·lectiu i ha sol·licitat «fermesa i unitat» als conductors. Els va instar a «no ensorrar-se ni desmoralitzar-se».
Un dels ministres que ha parlat sobre aquesta vaga de transports és el titular d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Luis Planas. Aquest ha afirmat que el diàleg no es pot donar «sota la violència i la coacció» i ha descrit «d'il·legal i immoral» la violència dels piquets. Amb tot, el ministre ha llançat un missatge a la calma dels que «boicotegen i pertorben la distribució» de mercaderies.