Imagen de un radar en una carretera

Espanya estrena nou radar: no multarà per excés de velocitat, sinó per soroll

Els radars ajuden a mantenir la seguretat viària a les carreteres i el nou que s'implantarà vetllarà per un altre tipus de seguretat

Espanya ha decidit implantar un radar que mesurarà un aspecte dels vehicles que, probablement, molta gent no té en compte. 

La conducció de vehicles comporta un perill de què pocs són conscients. Les notícies sobre col·lisions a gran velocitat o l'ús del telèfon mòbil mentre es condueix són cada vegada més habituals.

De fet, les multes per actituds temeràries estan augmentant considerablement, de manera que les autoritats viàries també han volgut augmentar la vigilància de les carreteres.

Des de la Direcció General de Trànsit (DGT) contínuament emeten campanyes de conscienciació i d'informació sobre els perills que comporta una conducció temerària. Tanmateix, els accidents mortals són cada cop més freqüents.

Aquesta setmana, la DGT ha anunciat la instal·lació d'un radar nou a les carreteres. El detall que mesurarà ha deixat impactats els ciutadans i la incertesa de saber com actuarà s'ha apoderat dels conductors.

El nou radar que mesurarà el soroll produït pels cotxes

Espanya s'ha modernitzat i ha entrat a la llista de països que vetllen per erradicar la contaminació acústica. Aquest cop, la novetat és un radar que no multarà l'excés de velocitat o el tipus d'emissió de fums contaminants , sinó el soroll. 

Aquest nou aparell s'encarregarà de mesurar els decibels que emet el cotxe i sancionarà aquells que superin els pautats per la llei estatal. Un radar de soroll, que ja està operatiu en molts països amb molt bons resultats per a la salut. S'estima que entraran a formar part de les vies públiques a partir de principis de l'any que ve.

Es tracta d'un tipus de radar que controla els sorolls excessius que poden provocar els vehicles, com les motos. Son estructures compostes per una càmera de videovigilància de 360 graus i quatre aparells per captar el so d'alta freqüència.

Així, seran capaços de captar els decibels que expulsa el cotxe durant la marxa cada dècima de segon. A més, són capaços de detectar la direcció i la destinació des del qual s'emet el soroll.

La seva forma d'actuar és molt semblant a la dels radars de velocitat. Capten el so i, en cas de superar els límits, fan una fotografia del vehicle en qüestió. Automàticament, emet una sanció que arriba a l'infractor en un període estipulat de 15 a 30 dies (se'n desconeix la quantia).

Serà una manera de controlar les persones que hagin modificat el sistema d'escapament o circulin amb un règim de revolucions alt. L'objectiu és eliminar l'excés de soroll a les ciutats, que perjudiquen la salut dels habitants a causa de la gran exposició.

Des de les institucions locals estan posant en marxa l'operatiu de la seva instal·lació perquè comencin a actuar com més aviat millor. A més, la mateixa DGT ha publicat a Twitter un fil en el qual aborda la qüestió i les conseqüències que té no posar fre.

Amb tot, asseguren que l'exposició perllongada als alts nivells de so de les ciutats perjudica l'estat de salut dels habitants. Ressalten que més del 20% de la població europea estan exposats a aquest perill.

Sens dubte, l'objectiu de la mesura és afavorir la vida a la ciutat i eliminar la imprudència de molts conductors. El radar pretén reduir els sorolls excessius dels vehicles, moltes vegades intencionats pels seus conductors.

La nova mesura ha encès les xarxes i molts usuaris estan en contra, ja que no permetrà les modificacions dels seus elements. Un control que arriba tard, però que posarà fi als estridents sons viaris.