Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge tèrmica del pol sud enregistrant temperatures rècord

Nou rècord de temperatura a l'Antàrtida

La temperatura màxima ha assolit els 18,3ºC al pol Sud, després de superar els 17,5ºC de l'estiu austral de 2015

L'escalfament global està causant rècords de temperatures cada cop més freqüents,  i l'últim cas, el trobem a l'Antàrtida. El termòmetre va arribar a marcar aquest passat dijous els 18,3ºC, superant-se el rècord anterior en 0,8ºC, registrat el març de 2015 amb una temperatura de 17,5ºC. El registre s'ha donat a la localitat de l'Esperanza, a l'extrem nord de la península del continent. Un tweet de l'Agència Meteorològica Argentina ha estat el responsable de fer públic el rècord des que hi ha registres en 1961.

Aquest registre  trenca el rècord de el continent antàrtic, però no el rècord de la regió antàrtica. És a dir, en totes les parts més al sud dels 60º de latitud, és de 19,8ºC, registrats a l'illa de Signy, el gener de 1982. La península de l'Antàrtida, l'àrea que apunta cap a Amèrica de Sud, és un dels punts que més ràpid s'estan escalfant de la Terra, amb un escalfament de gairebé 3ºC en els últims 50 anys, segons l'Organització Meteorològica Mundial (OMM). A causa d'aquest ascens de la temperatura, la majoria de les glaceres de la regió s'estan fonent.  

Escalfament global cada cop més intens

«El registre és impressionant, ja que només han passat cinc anys des que es va establir el rècord anterior i això és gairebé un grau més alt. És un senyal que  l'escalfament és molt més ràpid que la mitjana global», afirma el professor James Renwick, científic del clima de la Universitat Victòria de Wellinmgton.  

«Si passa un sol dia, l'impacte no resulta tan sever. El tema és si els valors extrems es repeteixen, aquí les conseqüències poden ser greus. En aquesta època de l'any, les temperatures a l'Antàrtida haurien d'estar entre 1°C de màxima i -4ºC de mínima», assenyala.

L'Antàrtida té una superfície de 14 milions de km², el seu mantell de gel té un gruix d'uns 4,8 milions km² i conté el 90% de l'aigua dolça del món. En cas que es fongués aquest gel n'hi hauria prou per  pujar el nivell de la mar en uns 60 metres.