Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb una imatge de gent caminant pel carrer i unes mans amb bitllets

Els nous bitllets d'euro que començarem a usar a Catalunya: adeu als que coneixem

Els bitllets que hem fet servir durant els últims 20 anys seran reemplaçats

Ja han passat més de dues dècades des que utilitzem la nova moneda que va substituir les pessetes. Els euros van arribar per quedar-se en forma de bitllets i monedes diferents de les que ja coneixíem.

Aquesta moneda la compartim amb la resta de ciutadans de la Unió Europea des de fa 20 anys. Per això, ens n'hem acostumat al disseny. Tot i això, sembla que aquest canviarà molt aviat per adaptar-se als nous temps.

Dins dels bitllets d'euros més coneguts, podem veure representacions de l'arquitectura europea en diferents períodes artístics. D'aquesta manera, hi ha portes, finestres i ponts que també tenen el seu significat.

Les portes i les finestres simbolitzen l'esperit d'obertura, així com de cooperació, d'Europa. Per la seva banda, els ponts són una metàfora de la unió de tots els pobles europeus entre ells i amb la resta del món.

El Banc Central Europeu es desfà d'aquests bitllets

Tot i que aquests bitllets ja són coneguts, la veritat és que sembla que ben aviat canviaran. Des del Banc Central Europeu han donat peu a un procés de redisseny dels exemplars esmentats.

D'aquesta manera, i de mica en mica, anirem acomiadant-nos dels antics models que hem utilitzat en aquests darrers 20 anys. Així, es donarà pas a d'altres que seran més segurs, eficients i sostenibles.

Mà esquerra d'una persona sostenint un bitllet de 20 euros i dos bitllets de 50 euros, en un caixer automàtic
Els antics bitllets tenen en el seu disseny diverses parts de l'arquitectura europea | GTRES

El procés de canvi ja ha començat

El procés de canvi, per la seva banda, ja ha començat. En primer lloc, es van crear grups de discussió per abordar quins temes poden incloure els bitllets a través de l'opinió dels ciutadans.

Després, un grup consultiu integrat per un expert de cada país membre de la UE serà qui presenti els temes seleccionats. En tercer lloc, serà el públic qui acabi donant la seva opinió.

En el cas dels dos primers punts, el procés ja s'ha acabat. Tot i això, el tercer segueix en marxa. Des del 10 de juliol fins al 31 d'agost, els ciutadans de la UE podran votar a la web del BCE quins bitllets prefereixen.

Aquests són els 7 temes que tindran els propers bitllets d'euro

Així mateix, s'han seleccionat set temes que optaran a quedar plasmats als futurs bitllets.

Aus

Un fa referència a les aus perquè, segons el BCE: «Desconeixen les fronteres nacionals i simbolitzen la llibertat de circulació».

Futur

Un altre lema és «El futur és teu». Segons el BCE: «Aquest tema representa el potencial il·limitat dels europeus». També hi ha una proposta relacionada amb la cultura europea per «promoure els valors comuns, la inclusió i el diàleg a Europa i al món».

Muntatge de col·lecció de monedes i mans agafant bitllets d'euro
Els nous exemplars es podran utilitzar a partir del 2026 | Getty Images

Mans

Les mans també estan entre les opcions, perquè «han construït Europa i continuen fent-ho cada dia». 

Una Europa que mira la llibertat

Les tres últimes propostes són «La nostra Europa, nosaltres», els rius, així com «els valors europeus reflectits a la natura». A la primera proposta, el BCE pretén mostrar «la llibertat, els valors i l'obertura de mires de les persones a Europa».

Amb els rius, es vol representar «el flux i el reflux d'un continent dinàmic en canvi constant». I amb la darrera, es busca incidir que el nostre continent, a més d'un lloc per viure-hi, també «és una idea».

El 2026 es pretén que entrin en circulació

Abans que s'acabi l'any 2024, el BCE anunciarà el resultat final de l'enquesta. Després d'això, es farà un concurs de disseny utilitzant el tema que hagi resultat guanyador.

Quan s'acabi, la població tornarà a votar per triar el seu disseny preferit. Al final, la idea és que els futurs bitllets d'euro arribin a les nostres mans l'any 2026.