Una professional sanitària atenent dos pacients en una consulta mèdica

Els nous metges que hi podria haver aviat als ambulatoris

El govern espanyol prepara un pla que asseguraria l'augment d'aquests professionals en l'atenció primària

És obvi que la pandèmia de covid-19 ha centrat tots els esforços dels últims mesos en matèria de sanitat al nostre país. No obstant això, aquesta no és l'única malaltia que requereix reforços i, en els últims mesos, ha aflorat la qüestió de la salut mental com un dels focus prioritaris. Precisament la pandèmia ha contribuït a minar psicològicament moltes persones i això ha evidenciat la necessitat de reforçar l'atenció psicològica a Espanya.

En aquest sentit, el govern espanyol treballa a través del Ministeri de Sanitat, en l'Estratègia de Salut Mental 2021-2026. En aquests moments, s'estan perfilant els últims detalls amb les comunitats autònomes i comitès d'experts. La idea és que es pugui aprovar al setembre, quan es reprengui el curs i el document estigui completament acabat.

L'Estratègia de Salut Mental, el document que podria portar més psicòlegs als ambulatoris

Ahir, 29 de juliol, 'El Confidencial' revelava alguns dels punts essencials d'aquest document estratègic en què treballa el govern. En primer lloc, la idea és clara: es requereix un reforç de professionals de l'atenció psicològica en la medicina primària i també en els centres sanitaris d'atenció especialitzada. I això es tradueix, és clar, en més psicòlegs, més recursos i més espai en ambulatoris i hospitals públics.

Així doncs, es busca que els pacients que ho necessitin disposin d'un servei complet d'atenció psicològica al seu centre mèdic de referència. Els ambulatoris i centres de salut seran una peça fonamental en aquesta nova Estratègia de Salut Mental que es vol implementar. Amb els psicòlegs incorporant-se a l'oferta de serveis de l'atenció primària, es creu que el seguiment dels pacients pot ser més precís i efectiu.

En conseqüència, s'evitaria l'agreujament de molts casos i la consegüent hospitalització, que quedaria reduïda a casos «estrictament necessaris». La idea de Sanitat, segons recull 'El Confidencial', passa per reforçar en plantilla, recursos i espai l'àmbit de la psicologia en totes les baules de la carrera mèdica i assistencial. Des dels ambulatoris i hospitals als centres de dia psiquiàtrics, així com a centres d'ingrés permanent.

A ningú se li escapa que el gran canvi es notaria en els centres de salut i atenció primària, amb l'arribada de nous professionals de la psicologia. El document estableix com a prioritat «potenciar la figura del psicòleg clínic en l'àmbit del sistema sanitari i protocol·litzar els circuits de derivació». En definitiva, doncs, es busca més capacitat de diagnòstic a l'atenció primària, amb psicòlegs en plantilla i més formació als metges de capçalera.

Les malalties de salut mental, en un 27,4% dels casos d'atenció primària

La salut mental i les malalties que hi estan relacionades suposen un 27,4% dels casos que es presenten en l'atenció primària. Per exemple, el trastorn d'ansietat afecta el 6,7% de pacients a Espanya, i símptomes com les dificultats per a dormir, el 5,4%. Segons dades d'un estudi previ que incorpora l'Estratègia de Sanitat, el consum de medicaments relacionats amb la salut mental demostra que aquest és un problema estès.

Durant el 2017, l'any de l'estudi, «el 34,3% de les dones i el 17,8% dels homes de 40 i més anys van retirar de la farmàcia almenys un envàs d'antidepressius, ansiolítics o sedants». Davant d'aquestes evidències, doncs, el govern espanyol aposta per l'Estratègia de Salut Mental que està acabant d'ultimar amb les comunitats autònomes i experts. A la tardor es podria donar el vistiplau al pla perquè el pressupost de 2022 ja permeti aplicar algunes de les mesures que s'hi estableixen.