Des que va començar la pandèmia del coronavirus, Espanya ha passat per moltes fases. Per sort, ara mateix, després de més de dos anys, sembla que la situació està més controlada.
Gran part de la població ja ha creat anticossos, perquè ha passat el virus o bé perquè s'ha vacunat. Per això, la covid ha anat perdent agressivitat, fet en què també hi ha tingut molt a veure la variant òmicron.
Actualment, la mortalitat per covid-19 és molt més baixa, tot i que encara es continuen detectant molts contagis diaris a tot Espanya. La majoria de casos són amb simptomatologia lleu i no necessiten hospitalització.
Nous protocols davant dels casos de coronavirus
Per aquest motiu, la pandèmia ja ha entrat en una nova fase a Espanya. El Ministeri de Sanitat considera que la fase aguda ja ha passat i que s'està anant cap a la gripalització de la covid.
Què vol dir això? Que a partir d'ara, la gran majoria de contagis de coronavirus es tractaran com una grip o com un refredat comú. Sense atencions especials, sense seguiment i sense quarantenes.
Des d'ahir, 28 de març, al nostre país ha entrat en vigor un nou protocol d'actuació davant dels casos de covid. És molt més flexible amb els contagis amb símptomes lleus. De fet, en la majoria de casos ja no es faran PCRs ni quarantenes.
És més, únicament se seguiran comptabilitzant els casos greus, que seran els que sí que hagin de ser tractats pels metges. També es comptabilitzaran els que es produeixin en àmbits vulnerables, com ara hospitals, centres sanitaris, residències o presons.
Los 5 síntomas de Deltacrón, la nueva variante del coronavirus
PCR i quarantena, només per als casos greus o persones vulnerables
Així doncs, el criteri canvia i entra en vigor una nova normativa que afecta especialment els casos lleus de covid. I és que, a partir d'ara, començaran a ser tractats com un simple refredat.
Això implica diverses coses, entre les quals, que ja no es faran PCRs ni quarantenes. A partir d'ara, a una persona que sospiti que s'ha pogut contagiar de covid però que no presenta símptomes o els té lleus, no se li farà cap PCR. Si vol saber si té covid o no, només es podrà fer un test d'antígens a casa.
D'altra banda, una persona que tingui covid però sigui asimptomàtica o tingui símptomes lleus no haurà de fer quarantena. Podreu sortir al carrer amb normalitat.
Això sí, Sanitat recomana avisar els contactes estrets, portar sempre la mascareta, extremar les precaucions i reduir tot el possible les interaccions socials.
A més, a aquests casos lleus es recomana que observin bé els símptomes. En cas que durant tres dies o més es mantingui una febre de més de 38 ºC o es tingui dificultat per a respirar, cal contactar amb els serveis sanitaris per ser atès com correspongui.
En quins casos sí que es faran PCR i hi haurà quarantenes? Només en els contagis amb símptomes greus o les persones de risc. És a dir, els tests PCR i les quarantenes ara són exclusivament per a casos greus o persones de més de 60 anys, immunodeprimides, embarassades i altres pacients amb malalties de risc.
Les persones vinculades a residències de gent gran i hospitals que tinguin símptomes també s'hauran de fer una PCR i, si donen positiu, hauran de fer quarantena.
En tots aquests casos en què sí que es faci quarantena, aquesta serà, per norma general, de cinc dies. S'acabarà quan el pacient hagi passat 24 hores sense cap símptoma.
Què passa ara amb les baixes laborals per covid?
Un dels principals dubtes respecte a aquests canvis és què passa ara a la feina en cas de contagiar-se de covid. La resposta és senzilla: la malaltia es tractarà com qualsevol altra.
És a dir, si el contagiat es veu capacitat per anar a treballar, hi haurà d'anar. En cas que els símptomes impedeixin anar al lloc de treball, caldrà anar al metge i sol·licitar la baixa laboral.
Això sí, Sanitat recomana que si una persona es contagia de covid però pot continuar treballant, opti per fer-ho des de casa. Si és possible, evidentment.
I els nens, poden anar a l'escola?
Una de les coses que també ha generat certa incertesa és el tema dels nens. Doncs bé, pel que fa a això no hi ha cap norma escrita o clara.
En cas que un nen es contagiï de covid, l'ideal seria no portar-lo a l'escola, com passa amb qualsevol altra malaltia. D'aquesta manera se seguiria la recomanació de Sanitat de reduir tant com es pugui les interaccions socials.