Un nen a un llit d'un hospital

Els 3 nous símptomes de la Covid-22 que són diferents dels d'òmicron

La situació sanitària és alarmant a causa del sobtat repunt de casos infectats per les variants BA.4 i BA.5

L'anomenada Covid-22 genera entre la població un sentiment de preocupació i alarma pel sobtat repunt de casos infectats. D'altra banda, la saturació hospitalària davant l'arribada de pacients amb Covid ha propiciat que la situació s'agreugi encara més.

Els últims informes apunten que Espanya es troba en «fase explosiva» per la quantitat de ciutadans contagiats els últims dies. La incidència acumulada (IA) ha valorat un augment del 30% en 14 dies i un 40% en només 7 dies.

De moment, s'estan comptabilitzant els casos d'aquells grups d'edat més vulnerables al virus, com els més grans de 65 i els que superen els 80 anys. Pel que fa a la resta d'edats, no s'ha pres un registre del nombre d'infectats.

No obstant això, fins ara s'han constatat un total de 254.785.000 contagiats per la, ara, coneguda Covid-22 en els últims 14 dies. D'aquesta manera, hi ha hagut un augment dràstic de pacients infectats, raó per la qual centres sanitaris estan saturats.

Les noves subvariants d'òmicron, BA.4 i BA.5, han provocat l'arribada de la setena onada de la Covid a Espanya. Alguns experts la consideren una nova malaltia pels trets distintius que presenta respecte de l'original Covid-19.

Imatge de tres persones al carrer amb mascareta.
Salten les alarmes després del considerable augment de casos contagiats | Canva

 

Els símptomes de la Covid-22

El viceconseller de Salut Pública de la Comunitat de Madrid, Antonio Zapatero, va assegurar que «el coronavirus actual és molt diferent de l'original». Per aquesta raó, ha apuntat per al mitjà Redacción Médica que és «una malaltia diferent, de manera que podem començar a parlar ja de Covid-22».

La veritat és que actualment les variants d'òmicron tenen la capacitat de reinfectar. És a dir, malgrat els pacients que han passat el coronavirus, podran tornar a contagiar-se, atès que no tenen cert càrrec d'immunitat respecte a la considerada nova malaltia vírica.

D'aquesta manera, la Covid-22 no es podria comparar amb la de l'any 2020. El virus en qüestió s'ha adaptat fins al punt de no quedar ni rastre de la malaltia original. Així mateix, passa amb els símptomes que, fins ara, no s'havien tingut en compte.

Amb l'arribada de les noves variants, s'han advertit nous signes de contagi. I, malgrat que són de força similitud que els d'òmicron, s'han alertat, concretament, tres símptomes nous.

L'astènia o la fatiga, la tos, la febre o el mal de cap, entre d'altres, són els efectes més habituals d'un infectat de Covid. Tot i això, l'Institut Nacional de Malalties Transmissibles de Sud-àfrica ha confirmat altres símptomes de la Covid-22 que permet diferenciar-les de la malaltia original.

Les subvariants BA.4 i BA.5 provoquen diarrea, mal de coll i poden generar que el contagi sigui més ràpid, atès que el temps d'incubació del virus és més curt. D'altra banda, les variants esmentades també poden afavorir alguns símptomes comuns com la pèrdua de l'olfacte, la pèrdua del gust, vòmits, dispnea i vertígens.

Així mateix, segons ha comunicat el viròleg Estanislao Nistal per a Telemadrid, «els símptomes duren més, uns set dies (enfront dels quatre que solen durar els de la variant òmicron original). Però els símptomes intensos sí que semblen estar desapareixent abans».

Una noia amb un termòmetre tocant-se el front
Els símptomes de l'anomenada Covid-22 duren més temps | Canva

 

L'època d'estiu: clau respecte a l'evolució de la Covid-22

Sens dubte, la situació cada cop és més alarmant a causa de la quantitat de casos infectats per l'aparició de la Covid-22. Els experts confessen la seva preocupació, especialment de cara a l'estiu.

D'aquesta manera, consideren que el mes de juliol és clau pel que fa a la incidència acumulada. Fins i tot adverteixen que factors com l'arribada massiva de turistes i l'ús nul de la màscara afavoreixen l'expansió del virus.

De moment, malgrat la devastació que es pot evidenciar als centres sanitaris, no han pres mesures sobre això. Carolina Darias, ministra de Sanitat, ha defensat l'eficàcia de les vacunes davant les noves variants d'òmicron.

«S'ha produït una estabilització pel que fa a la gravetat dels casos i l'ocupació de les UCI», ha comunicat. D'altra banda, hi ha la possibilitat que a la tardor, època en què es començarà a vacunar la població de la quarta dosi, disminueixin els casos.

Tot i això, a mesura que vagi evolucionant l'estiu, serà a partir de llavors quan es decidirà com prosseguir davant la sobtada expansió de la Covid-22 a Espanya i altres països europeus.