Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una nena amb mascareta jugant a la platja

Com serà l'estiu a Catalunya amb l'aparició de la nova Covid-22

L'augment de casos i la saturació hospitalària preocupen els experts

La setena onada de la COVID-19 ja ha arribat a Catalunya. Després de l'augment de casos de coronavirus, la situació sanitària ha tornat a preocupar en excés. Els últims informes confirmen que els hospitals estan saturats per la quantitat d'infectats per COVID-19 que estan tractant.

Així, els experts han assegurat que el país es troba en «fase explosiva» pel sobtat augment de casos durant aquestes últimes setmanes. Les dades han mostrat que la incidència acumulada (IA) ha pujat un 30% en 14 dies i un 40% en només 7 dies.

Unes 400 persones han hagut de ser ingressades a l'UCI i 10.000 llits han estat ocupats a planta per pacients infectats amb el virus.

Segons les dades, 800 casos per cada 100.000 habitants són majors de 65 anys i, aproximadament, 1.000 són majors de 80 anys. Per aquest motiu, només s'estan comptabilitzant aquests grups d'edat perquè són els més comuns i els més vulnerables al virus.

Després de l'alarmant situació sanitària, molts apunten que el mes de juliol és clau pel que fa al repunt de casos. Els professionals han assenyalat que es presenta una època complicada a causa de la saturació dels centres sanitaris.

Grup de persones fent cua amb mascareta
Les noves subvariants d'Òmicron preocupen els professionals sanitaris. | EP
 

A més, factors com el turisme i l'escàs ús de la mascareta han propiciat que s'arribi fins a aquest punt molt greu.

L'anomenada COVID-22, el nou virus que amenaça l'estiu

La veritat és que les subvariants BA.4 i BA.5 d'Òmicron, una de les variants més contagioses, tenen la capacitat de reinfectar. Per això els pacients que ja han passat la COVID-19 poden tornar a experimentar-la, ja que ja no tenen una certa càrrega d'immunitat contra la malaltia vírica.

D'aquesta manera, els ciutadans que es contagiïn d'una d'aquestes dues variants, segons els experts, estarien passant per una nova malaltia. Per aquest motiu, ja no queda ni rastre de la COVID que va aterrar a Catalunya per primer cop a inicis del 2020.

El mateix viceconseller d'Assistència Sanitària i Salut Pública de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha adaptat el nom com a COVID-22. «El coronavirus actual és molt diferent de l'original, és una malaltia diferent, de manera que ja podem començar a parlar de COVID-22», comunicava Antonio Zapatero en una entrevista per a Redacción Médica.

«És una malaltia causada per un virus diferent, provocada per mutacions diferents de l'original, per la qual cosa també té un resultat clínic diferent», s'ha referit en referència al nou nom del virus.

En la mateixa línia, el president de la Societat Espanyola d'Immunologia, el doctor Marcos López Hoyos, va donar suport al fonament de Zapatero. «A hores d'ara, el SARS-CoV-2 produeix una infecció viral, com si es tractés d'un refredat, i menys agressiu», afirmava per a Guías de Salud.

Un nen a un llit d'un hospital
Cada cop es produeixen més ingressos hospitalaris per coronavirus. | Canva
 

Tot i que indiquen que la situació no és summament preocupant, la veritat és que la saturació dels hospitals apunta a tot el contrari. Antoni Trilla, cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, va alertar que s'apropaven «setmanes molt complicades» pel sobtat augment d'infectats i el col·lapse dels centres sanitaris.

L'estiu, de nou en perill?

Aquesta situació alarmant aterra a l'anhelat període de vacances. L'època d'estiu es veu completament amenaçada després del perill que causen les variants del coronavirus.

L'onada de turistes a zones de platja han propiciat que Catalunya o València siguin les més afectades del territori, tret de Madrid, que supera en nombre els casos de contagiats.

Persones a una platja de Mallorca.
La setena onada fa créixer la preocupació per l'estiu a Catalunya. | GTRES
 

D'altra banda, l'ús nul de les mascaretes també ha impulsat que els hospitals es vegin desbordats. Després de més de dos anys convivint amb el coronavirus, la veritat és que hi ha la possibilitat que es prenguin mesures respecte a les subvariants.

Els experts, de fet, ja fan algunes recomanacions als ciutadans per ajudar a evitar els contagis i no fer malbé un nou estiu. Com s'ha dit fins ara, les recomanacions són senzilles: fer reunions en espais a l'aire lliure, utilitzar mascareta en espais interiors concorreguts, teletreball (si és possible) per a persones amb símptomes i aïllament en cas de confirmar-se el positiu de COVID-19.

Totes aquestes són algunes de les mesures que van deixar de ser obligatòries fa uns mesos, però que es tornen a recomanar per a aquest estiu. L'objectiu és clar: intentar contenir aquesta setena onada de pandèmia per poder gaudir d'un estiu normal.

Carolina Darias defensa l'efecte de les vacunes

Tot i això, en cas que la situació anés a pitjor, els experts no descarten que es tornin a prendre mesures dràstiques en referència a l'ús obligatori de la mascareta o altres mesures sanitàries. Tanmateix, Carolina Darias, ministra de Sanitat, assegura que Espanya compta amb un «nivell de protecció adequat» a causa de l'eficàcia de les vacunes.

Alhora, ha assenyalat que «s'ha produït una estabilització pel que fa a la gravetat dels casos i l'ocupació de l'UCI». Tot i les declaracions tranquil·litzadores dels professionals de la salut, la situació indica tot el contrari.

Novament, el coronavirus amenaça la seguretat i la salut dels ciutadans. Una situació que és summament delicada i greu que posa en perill altres països d'Europa com França, Portugal, Alemanya i Bèlgica.