Muntatge de tabac i rodona amb bitllets d'euro

Nova actualització del preu del tabac: la marca que avui ja no costa el mateix

Una coneguda marca veu encarit el preu de les cigarretes

El preu del tabac sol actualitzar-se amb força regularitat, sent els dissabtes la data escollida per fer-ho. Recentment, s'acaba de produir un encariment d'una de les marques més conegudes del mercat. Així, doncs, si tens previst anar avui mateix a l'estanc, possiblement t'enduràs un disgust.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) s'encarrega de publicar aquestes variacions de manera setmanal. S'hi recullen els preus dels diferents productes de tabac, siguin cigarrets, cigarretes o picada de pipa, entre d'altres.

Un cop surtin publicats aquests canvis al document oficial, s'aplicaran de manera immediata als estancs de la Península i de les Balears. Durant les últimes setmanes ja havien incrementat el seu valor les principals marques del sector.

Entre elles hi havia Marlboro, Chesterfield, L&M, Ducados, Nobel o Fortuna. Com es pot comprovar, cap firma queda exclosa d'aquesta revisió de preus. Amb més o menys freqüència, totes acabaran patint aquest encariment.

Plànol exterior d'un estanc de tabac
Totes les marques de tabac acabaran patint un encariment | Europa Press

És cert que, durant el mes d'agost, el valor dels paquets i dels articles de tabac no sol experimentar modificacions. Tot i això, la Resolució del 22 d'agost de la Presidència del Comissionat per al Mercat de Tabacs contempla un canvi en una companyia concreta.

Aquesta variació afectarà totes les expenedories de Tabac i Timbre de la Península i les Illes Balears. La marca en qüestió és Philip Morris Filter King, que passa a tenir un preu de 6 euros la unitat, publica Las Provincias.

Un problema que es manté amb el temps

El tabac resulta molt perjudicial per a la salut, com s'indica als mateixos paquets. Durant els últims anys s'han pres diferents mesures per reduir el consum d'aquest tipus de productes. Però, sembla que no han aconseguit el resultat desitjat.

En 40 anys amb prou feines s'han obtingut grans avenços en aquest sentit. El 1978 es van atribuir el 13,7% de les morts a Espanya al consum de tabac. Però, el 2016 es van detectar els mateixos valors. Això indica que totes les campanyes i lleis implantades van ser insuficients.

El president de la societat científica Socidrogalcohol, Francisco Salvador Pascual, dona unes quantes claus sobre això. Tot i el temps i les accions que s'han aplicat, li «crida l'atenció que les xifres estiguin pràcticament igual entre 1978 i 2016».

La investigadora Julia Rey fa una crida per implementar mesures integrals de control de tabaquisme, publica El Español. Recalca la necessitat que «s'endureixin les lleis».

Exterior d'un estanc de tabac
Una investigadora insisteix que s'endureixin les lleis del tabac | Europa Press

Això és un dels grans problemes que troben els experts. És cert que les normatives que es van aprovar al seu dia van contribuir a disminuir el consum de tabac. Però, ara consideren que han quedat una mica 'obsoletes'.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Aleshores, es va pensar que s'havia aconseguit un gran avenç. Però, l'únic que es va obtenir va ser que no es permetés fumar als establiments hostalers. Detecten una certa vinculació «amb el tabac a l'adolescència i pel sentiment de sentir-se alliberat».

Arriben a la conclusió del poc valor que se li concedeix a les advertències als paquets. «Ens ho prenem una mica de broma, potser és perquè ens riem de la nostra pròpia ombra pel caràcter que tenim», indica resignat Pascual.

L'última enquesta sobre alcohol i altres drogues a Espanya que publica el Ministeri de Sanitat confirma que som un país de fumadors. El percentatge de persones que consumeix tabac diàriament ha passat del 43% del 1997 al 33,1% del 2022. Per tant, consideren que tampoc s'ha produït un descens tan notable.

Recorden que es tracta de la causa de morbimortalitat «més fàcil d'erradicar», ja que deixant de fumar «ja està». En aquests instants, el 13,7% de les morts s'atribueixen al tabac.