Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una família d'esquena contemplant el capvespre i una mà amb diversos bitllets d'euro

La nova ajuda de 200 euros al mes que proposen donar a Catalunya a milers de famílies

Es tractaria d'una prestació universal per cada fill menor d'edat

Milions de famílies espanyoles podrien beneficiar-se de la darrera proposta plantejada per una formació política. Garanteixen l'ingrés de 200 euros al mes per fill menor de 18 anys.

Aquesta ajuda, de caràcter universal, s'inclou dins del programa ideat per Sumar. Yolanda Díaz pretén aglutinar les prestacions per fills, el complement per ajuda a la infància de l'IMV i la deducció per maternitat en aquesta mesura.

Les diverses formacions que componen l'arc parlamentari busquen a través de les promeses captar l'atenció del votant i són conscients que els plantejaments de conciliació familiar i laboral cada vegada adquireixen una rellevància més gran en la ciutadania.

Tant el PSOE com el PP inclouen als seus programes millores en aquest sentit. Amb més suport a les famílies monoparentals, millors prestacions per fills a càrrec i avenços en els permisos de paternitat.

Els populars tenen previst estendre el títol de família nombrosa fins que l'últim dels fills faci els 26 anys. A més, pretén recuperar la bonificació del 45% a les quotes de la Seguretat Social per a la contractació d'empleats de la llar.

Muntatge d'una mare amb el nadó i un bitllet de 100 euros
Sumar planteja donar 200 euros per cada fill menor de 18 anys a càrrec dels seus pares | Billion Photos, Jacob Lund

Per part seva, a Ferraz aposten per suprimir l'abonament social energètic a les famílies nombroses amb rendes superiors als 26.000 euros. Així ho recull La Razón.

Els plans de Vox s'orienten cap a la implementació de deduccions per a la contractació de mares. També inclou la bonificació dels costos per a les empreses durant el temps que duri l'embaràs. Les famílies nombroses, per part seva, es beneficiarien d'avantatges fiscals i hi hauria rebaixes en els impostos dels subministraments de la llar.

Millorar les condicions de les ajudes, una assignatura pendent

Totes aquestes propostes que manegen les diferents formacions sonen a simple vista molt interessants. Sobretot pensant en els greus problemes de natalitat que suporta el país i en les dificultats que hi ha per conciliar. Es tracta de dos dels grans desafiaments a què s'enfronta Espanya.

Però, tal com recull aquest diari, ajudes com la deducció per maternitat o les deduccions per família nombrosa estan estancades. Des que es van posar en marxa el 2007 i el 2015 no han experimentat increments en les quantitats base. Tot això malgrat el notable augment del cost de la vida.

Durant aquest temps sí que s'han revalorat altres prestacions. Moltes vegades ajustades a les pujades de la inflació, com va passar al començament d'aquest any amb les pensions contributives (8,5%). Major va ser l'alça de les no contributives, que van assolir el 15%.

Muntatge de mans d'una mare i un nadó amb un feix de bitllets d'euro
Moltes famílies es beneficiaran amb aquesta mesura | Getty Images, Pexels

Des del gener del 2007 fins al maig del 2023, l'IPC ha experimentat un augment del 37,7%. És el percentatge de poder adquisitiu que s'han deixat pel camí els qui es beneficien de la deducció per maternitat. Per part seva, els que gaudeixen de la deducció per família nombrosa han perdut un 21,2% des del 2015.

Modificacions de les normes per ampliar-ne l'abast

Durant aquest temps sí que hi ha hagut canvis en aquestes normes per millorar-ne l'abast. La deducció per maternitat va entrar en vigor el gener del 2007. La llei estableix que les mares treballadores poden desgravar a la declaració de la renda fins a 1.200 euros per cada fill menor de 3 anys.

També es pot cobrar aquesta ajuda de manera anticipada, percebent els 100 euros al mes. Aquesta mesura es va modificar el gener del 2018 per incloure la deducció per guarderies fins als 1.000 euros.

Pel que fa a la deducció per família nombrosa, la norma es va implantar l'1 de gener del 2015. La quantitat s'eleva fins als 100 euros al mes. Amb el temps, s'ampliarien també les cobertures per a les famílies monoparentals, nombroses especials i les que tinguessin descendents o ascendents amb discapacitat.