Muntatge amb el mapa d'alerta per altes temperatures de l'AEMET, amb risc extrem a diverses zones

L'AEMET confirma que passa a Espanya a partir d'avui: 9 regions en alerta

La meitat del país es troba en alerta davant de les altes temperatures

Les altes temperatures que predominen a gran part del sud i l'est peninsular es prolongaran unes quantes hores més. El començament de setmana ha elevat a aquestes zones els termòmetres per sobre dels 40 ºC. I dimecres es mantindrà aquesta tendència, fins al punt que l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha activat l'alerta a 9 comunitats.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

En avís vermell es troben els territoris d'Andalusia, Regió de Múrcia i Comunitat Valenciana. Els valors tèrmics es dispararan sobretot a partir de les 13:00 hores, i aquests nivells es mantindran fins a les 21 hores.

En alerta taronja hi ha Castella-la Manxa, Catalunya i Illes Balears. Per la seva banda, amb un risc menor, tot i que en groc, romanen Extremadura, Comunitat de Madrid i Aragó.

Les zones amb risc extrem

L'est i el sud peninsular, a més del centre, seran els més afectats d'aquest increment de les temperatures durant la jornada de dimecres. Als avisos de l'AEMET especifiquen que hi ha tres zones amb risc extrem. Una és la Vega del Segura, a Múrcia, on les màximes se situaran als 44 ºC.

Tampoc no es quedaran enrere Sol i Guadalhorce, a Màlaga, i el litoral sud d'Alacant. En tots dos casos, les previsions meteorològiques apunten a valors tèrmics de fins a 42 ºC. En aquesta última zona, les temperatures més elevades es localitzaran sobretot a la meitat oest.

Una dona ventant-se i un mapa amb l'onada de calor
A l'est i el sud peninsular se superaran els 40 ºC | Europa Press, eltiempo.es

Quins punts del país es troben amb un risc important?

Els experts de l'Agència Estatal de Meteorologia també troben un risc rellevant en nombroses zones del país. Entre elles hi ha l'interior i el sud de Mallorca, on les màximes rondaran els 39 ºC.

A la vall del Guadalquivir de Jaén, Morena i Condado (Jaén), Vall de l'Almanzora (Almeria) i la campanya cordovesa s'arribarà fins als 42 ºC igual que la vall del Guadalentín, Lorca i Águilas (Múrcia).

També, al nord-oest de Múrcia i a l'altiplà s'assoliran els 41 ºC. A l'interior sud de València i d'Alacant i a la campanya sevillana s'esperen els 40 ºC.

Per la seva banda, les màximes de 39 ºC seran habituals a Hellín i Almansa (Albacete) i la depressió central de Lleida. Campo de Cartagena i Mazarrón (Múrcia) experimentaran unes condicions semblants.

Els termòmetres també rondaran els gairebé 40 ºC a la Conca del Genil, Guadix i Baza (Granada). I no es quedaran enrere a la Subbètica cordovesa, campanya gaditana, camp de Tabernas (Almeria) i el llevant mallorquí.

Quan se suavitzaran les temperatures?

Les previsions meteorològiques avisen d'un descens dels termòmetres a partir de dijous, que serà progressiu fins dissabte. «De cara al cap de setmana, la incertesa augmenta», apunten des del portal especialitzat eltiempo.es.

L'onada de calor es deixarà notar a gran part de la Península. Tot i això, encara hi ha zones que aconseguiran esquivar-la. És el cas del nord del país. Tant a Galícia com als territoris del Cantàbric hi haurà unes temperatures suaus durant aquesta setmana.

Les màximes oscil·laran entre els 20 i els 25 ºC, indiquen els meteoròlegs. També es deslliuraran de l'excessiva calor a les Canàries, on s'arribaran als 32 ºC com a màxim. Els valors més elevats els trobarem a Tenerife, Fuerteventura i a l'interior sud de les illes de Gran Canària.

Les temperatures d'Espanya, lluny del rècord mundial

A diversos punts del país se superaran els 40 ºC. Això implica suportar una calor sufocant, només capaç de combatre's amb aire condicionat, una bona ombra, a més d'una hidratació adequada.

Tot i això, aquests valors estan encara molt lluny dels 53,5 ºC que es van marcar diumenge passat a Furnace Creek. Aquesta localitat, que es troba a Califòrnia, va marcar un registre històric.