Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Dues persones a les portes d?una oficina del SEPE, amb un mà amb diversos bitllets

El nou ajut de més de 2.800 euros que podran sol·licitar les persones a l'atur

El Ministeri de Treball ha acordat una reforma amb els sindicats que afecta els ciutadans sense feina

Fa temps que el Gobierno treballa en la reforma de l'atur. El Ministeri de Treball, encapçalat per Yolanda Díaz, va proposar uns canvis, però el vot en contra d'altres formacions van tombar la proposta. El 'no' de Podemos va ser clau per fer caure el decret per no compartir algunes de les mesures.

Tot i això, el Ministeri de Treball ja ha arribat a un acord amb els sindicats Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO) per rellançar les modificacions.

Les mesures principals tenen a veure amb l'augment de la quantia del subsidi per desocupació i oferir una major protecció a les persones sense feina. Un altre dels principals canvis rau en la possibilitat de treballar i rebre l'atur alhora.

Quines persones podran cobrar l'atur alhora que treballen?

Per accedir a aquesta possibilitat cal complir una sèrie de requisits. I és que només podran rebre l'atur i treballar les persones amb un salari inferior al 225% de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM). Això vol dir que el màxim és de 1.350 euros.

Així mateix, els beneficiaris han d'haver esgotat 12 mesos de la prestació per desocupació. La possibilitat de compatibilitzar el subsidi i l'ocupació té un termini màxim de 180 dies (6 mesos), i entrarà en vigor a partir de l'abril del 2025.

La quantia a lliurar, generalment, és de 480 euros al mes, encara que variarà en funció del moment en què es trobi feina.

Cal tenir en compte que aquesta compatibilitat amb una feina només es pot cobrar després d'haver esgotat un any d'atur. Després, el que es cobra va variant per trimestres.

Si la persona a l'atur aconsegueix una feina a jornada completa el primer trimestre després dels 12 mesos d'haver cobrat l'atur, (entre el 13è i el 15è mes a l'atur) rebrà el 80% de l'IPREM (480 euros).

Si aquesta situació es dona en el segon trimestre (entre el 16è i 18è mes), la quantia baixa al 60% de l'IPREM (360 euros al mes). Si succeeix al tercer, la persona que tingui una nova feina percebrà el 40%, que correspon a 240 euros al mes. Al quart trimestre, el percentatge serà del 30% de l'IPREM (180 euros mensuals).

Quantitats a cobrar d'atur compatibilitzat amb feina

Trimestre en què es troba feinaQuantitat a cobrar
1r trimestre després d'esgotar un any d'atur480 euros al mes durant 6 mesos
2n trimestre després d'esgotar un any d'atur360 euros al mes durant 6 mesos
3r trimestre després d'esgotar un any d'atur240 euros al mes durant 6 mesos
4t trimestre després d'esgotar un any d'atur180 euros al mes durant 6 mesos

En el millor dels casos, que és trobar feina el primer trimestre esmentat, la quantia a rebre en aquests 180 dies pot arribar als 2.880 euros.

Diverses persones fan cua per entrar a l'oficina d'ocupació a la ciutat de Madrid
El SEPE exerceix un paper cabdal a la vida de molts ciutadans sense feina | RTVE

La reforma tenia previst passar per un Consell de Ministres per ser aprovada de manera definitiva. Tot i això, Europa Press ha informat que el Gobierno no contempla aquesta convocatòria, i confia a tenir el suport del Congrés perquè els canvis es puguin implementar.