Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic

La nova ajuda per a tots els pares a l'Estat: poden demanar 100€ per cada fill

El Govern espanyol prepara més mesures de suport als pares

Els pares amb fills a càrrec seu estan d'enhorabona. A partir de l'any vinent, podran gaudir d'una ajuda que pujarà fins als 100 euros. Això sí, no estarà a l'abast de tothom, ja que està pensada per als que tinguin nens de menys de 3 anys.

El Govern espanyol té previst aprovar en qüestió de dies la Llei de famílies, que, a més d'aquesta prestació, inclou unes quantes novetats. Cal destacar, sobretot, el permís de cinc dies a l'any per cuidar fills, pares i convivents, que serà retribuït. Es rebaixa, així, la proposta inicial que era de set dies, segons informa Europa Press.

Les noves mesures de suport als pares

També hi té cabuda en aquesta llei un permís per als progenitors amb fills menors de 8 anys, que el podran gaudir de manera continuada o discontínua. A més, es pretén igualar els drets de les famílies monoparentals amb dos nens a les de les nombroses.

Foto d'una família fent-se una abraçada.
Per cobrar l'ajuda cal que el nen tingui menys de 3 anys. | Getty Images
 

Aquesta última era una reivindicació d'Unidas Podemos, que va posar damunt la taula aquesta condició per tirar endavant els pressupostos. Però hi haurà més grups que passaran a tenir la consideració de famílies nombroses de cara a obtenir beneficis socials.

És el cas, per exemple, dels nuclis familiars amb dos fills on un ascendent o descendent presenti algun tipus de discapacitat. Passarà el mateix amb aquelles en què també hi hagi dos menors i una víctima de violència de gènere o per un cònjuge amb la guàrdia i custòdia exclusiva.

Com demanar l'ajuda de 100 euros?

L'ajuda de 100 euros per a les famílies amb nens a càrrec seu amb menys de 3 anys entrarà en vigor a partir del gener. En realitat consisteix en una ampliació de la prestació contributiva que ja cobraven les mares que estaven donades d'alta a la Seguretat Social.

Ara s'ampliarà als pares amb nens de menys de 3 anys que hagin estat a la Seguretat Social durant 30 dies o hagin percebut una prestació d'atur. Aquesta renda s'oferirà mitjançant dues vies.

Pot ser mitjançant un pagament únic o mitjançant una deducció a Hisenda. Es posa fi a les limitacions que hi havia fins ara i aquesta renda podrà arribar a totes les mares amb menors fins a aquesta edat.

En cas que es decantin per la deducció a l'Agència Tributària, poden incorporar l'ajuda a la pròxima declaració de la renda. Cobraran un sol pagament de 1.200 euros per cada nen amb una edat inferior als 3 anys. L'altra possibilitat és que es resti aquest import si surt a pagar la declaració.

Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.
L'ajuda es podrà deduir a la declaració de la Renda. | Europa Press
 

A més, es pot sol·licitar el cobrament dels 100 euros al mes. Per això serà necessari entrar a la web de l'Agència Tributària i demanar l'abonament anticipat per mitjà del Model 104. Quan es completi el formulari, s'aconseguirà un document que cal presentar a la delegació d'Hisenda.

Qui se'n pot beneficiar?

Aquesta renda està pensada per a les mares que tinguin fills menors de 3 anys, estiguin treballant o no. Això sí, exigeixen que estiguin donades d'alta a la Seguretat Social o mutualitat durant un mínim de 30 dies.

També es permet que hagi cobrat una prestació per desocupació. Fins ara, únicament la podien sol·licitar les mares treballadores, progenitors del mateix sexe i el pare, en cas de mort de la mare.

 

Està previst que aquest esborrany de la llei de famílies s'aprovi al Consell de Ministres en qüestió de dies. Sens dubte, suposarà un gran avenç per als pares amb fills petits. Fa molt de temps que exigeixen aquesta classe d'ajudes.