Diversos sanitaris amb roba especial de protecció contra la Covid-19 vestint-se

«Una nova catàstrofe»: L'avís sobre la tardor que espanta a més d'un

L'arribada de la tardor podria suposar una altra gran crisi sanitària

Després de diversos mesos confinats, al juny va acabar l'estat d'alarma i Pedro Sánchez, el president del govern espanyol, ens va animar a sortir de casa i a consumir sense por per poder reprendre la 'nova normalitat'. 

La crisi sanitària també n'ha provocat una d'econòmica, i Espanya necessitava que els seus ciutadans consumissin en comerços i en el sector serveis i aconseguir que el turisme arribés al país per a, almenys, recuperar una part del que s'havia perdut.

No obstant això, la relaxació de les mesures de prevenció a la nova normalitat van suposar una popular creença sobre que l'epidèmia de coronavirus estava controlada, o fins i tot quan crèiem que estava acabada, però el cert és que no era ni és així. 

Si a aquesta creença se li sumen les paraules que han dit alguns dels tècnics de col·laboració, tampoc ajuden. Late és un exemple d'això, quan va dir que «hem d'aprendre a conviure amb el virus», una cosa que acaba calant inclús en els polítics, els quals decideixen seguir el camí equivocat.

Fins que el coronavirus no sigui una malaltia que estigui controlada, no és un virus amb el qual «s'hagi de conviure», sinó que s'ha d'aconseguir controlar i erradicar, i per això és necessari portar-lo fins a incidències baixes que siguin manejables. 

És precisament per haver naturalitzat el fet de «conviure amb el virus» que des d'un principi ja es tenia en compte que a la tardor arribaria un rebrot controlat de coronavirus. Tot i això, una gran onada de contagis ha arribat molt abans del que estava previst i ha colpejat amb molta força. 

La tornada a l'escola

No obstant això, si aquesta vegada sí que es controla la situació, és possible que moltes persones no passin per la malaltia i, fins i tot, es podria controlar la tornada a les escoles i que no tots els alumnes ni docents siguin contagiats. Però tampoc es pot proposar un cribratge serològic massiu als docents com una bona solució. 

La millor prova que se li pot fer, almenys als professors que són els quals estaran al davant de les classes i tindran contacte amb els alumnes, són les PCR. I més tenint en compte que no es proporcionaran mascaretes, o que en moltes aules no es pot mantenir una higiene adequada. 

Espanya és un dels països a àmbit mundial que té major incidència diària d'afectats actualment, i és per aquest motiu que amb l'arribada de la pròxima estació i els virus típics d'aquesta, com el constipat, s'està aproximant una nova catàstrofe sanitària a Espanya si no es prenen mesures breus de confinament. 

Però perquè aquesta vegada això sí que funcioni és necessari que hi hagi limitacions parcials de la vida quotidiana, exigents mesures de vigilància i control de brots, casos i els seus contactes, així com de les reintroduccions des de l'exterior.