L'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa virtual

Una nova enquesta també dona Salvador Illa com a guanyador el 14-F

El PSC podria arribar als 35 representants al Parlament

Les eleccions catalanes del pròxim 14 de febrer estan plenes d’incertesa. Molts votants encara es qüestionen si es podrà celebrar la jornada amb totes les mesures de seguretat, i molts altres descarten completament anar a votar.

Aquesta incertesa es plasma en les primeres intencions de vot que s’han fet públiques. Segons l’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) que ha compartit ‘El Periódico’, el 31,6% dels votants encara no sap quina opció escolliran el 14-F.

Illa guanyaria les eleccions catalanes

Tot i això, l’enquesta augura la victòria del PSC i el seu ‘efecte Illa’ amb 34 o 35 escons, seguit d’ERC amb 31-32 i JxCat ben a prop, amb una previsió de 30-31 escons. Així, l’enquesta preelectoral del GESOP augura que Salvador Illa guanyarà amb el 24% dels vots.

Destaca l’arribada de VOX al Parlament, amb una previsió del 5,2% dels vots i 5-6 escons. Només una dècima més té la CUP, qui aconseguiria el 5,3% dels vots. D’igual manera, el PDeCat es quedaria fora del Parlament amb només l’1,1% dels vots.

El partit independentista més afectat ha estat ERC, liderat pel president en funcions Pere Aragonès, ja que la fidelitat de vot al seu partit ha baixat del 50% i s’ha convertit en l’única força independentista en la qual ha crescut el percentatge d’indecisos: un 30%.

Pel que fa als partits de dreta, i tenint en compte que VOX entraria al Parlament amb 5 o 6 representants, el Partit Popular també augmentaria els seus vots. En aquest cas, el partit blau aconseguiria 8 o 9 escons, una xifra molt superior a l’actual, on només tenen 4 representants.

Molta indecisió entre els votants catalans

El ball de dates de les eleccions i el fet que ens trobem a la tercera onada de coronavirus al país han fet que els votants catalans es qüestionin, per primera vegada des del Procés, qui guanyarà les eleccions. Segons l’enquesta preelectoral de GESOP compartida a ‘El Periódico’, un 24,0% opina que el PSC s’emportarà la victòria, mentre que el 28,3% dels catalans creuen que serà ERC qui guanyi els comicis. Per altra banda, el 7,2% aposten per la victòria de JxCat.

Aquestes respostes són molt diferents de les que es van proporcionar a principis de gener, quan el 45,3% dels catalans li donava la victòria a ERC i només l'11,3% apostava pel partit socialista.