Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d'una dona amb telèfon mòbil i policia

Si et truquen, contestes, i no respon ningú, compte: la nova estafa que preocupa

No et refiïs de les trucades de números desconeguts, perquè pots ser víctima de l'estafa de la trucada perduda

Molt de compte amb l'última estafa que ha denunciat l'OCU relacionada amb una trucada què, abans que la puguis agafar, talla la comunicació. Has de prestar molta atenció a aquesta alerta de l'OCU a la seva web perquè et pot sortir per un ull de la cara.

Parlem d'aquelles trucades perdudes que mai no has de tornar si les reps i ningú no contesta. Tot i que penges sense que ningú t'hagi parlat, ja has mantingut una trucada a un número de tarifació especial, que possiblement sigui estranger.

Compte si reps una trucada perduda d'alguns telèfons: no tornis la trucada

Per això, et cobraran una quantitat molt alta per l'establiment de la trucada i tot el temps que has estat connectat. A partir d'aquí, ja estàs perdut i segurament quan rebis al teu domicili la propera factura de telèfon, serà molt més elevada del que és normal. Parlem d'una estafa que no és recent, exposa l'OCU.

Quina és aquesta estafa en aquest cas? Que els estafadors reben un percentatge d'aquesta tarifa que cobren la víctima. I fins i tot podrien rebre uns diners extra si la víctima no acaba de penjar la trucada de forma ràpida. Estem parlant de l'estafa de l'anomenada perduda o 'Wangiri' (crida-penja) que ha denunciat l'OCU.

Com evitar que t'estafin amb l'estafa de la trucada perduda

La manera de no caure en aquesta estafa és no tornar la trucada perduda. Si consideres que algú conegut t'ha trucat, comprova abans de trucar aquest número de telèfon que creus conèixer.

L'OCU exposa que sabràs que aquest número és estranger amb un identificador que comença per '+' o un '00'. I a continuació hi ha un prefix abans del número de telèfon pròpiament dit, al nostre país, és el +34. Per si no n'hi hagués prou, altres prefixos sospitosos són aquells procedents d'Albània, Ghana, Nigèria i Costa d'Ivori, +355, +233, +234 i +225, respectivament.

Informa l'OCU igualment que també els seus números de tarifació especial, aquells amb prefixos +803, +806 i +807. Per si no ho tens del tot clar, prèviament a què reclamis, pots entrar en un cercador web. Aquí inclou el número exacte que t'apareix a la pantalla del teu telèfon per intentar identificar qui t'ha trucat.

Si vols denunciar el tipus de la trucada perduda, fes-ho a una comissaria o a través de l'INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat). El millor consell que ofereix l'OCU és guardar totes les evidències que constatin que es tracta de l'estafa de la trucada perduda. Ens referim a les factures de l'operador i cobrament del banc o el registre de trucades del telèfon.