Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una benzinera de fons, amb la imatge d'una dona amb cara de preocupació, i al cercle, una cartera amb bitllets

Les autoritats envien un avís substancial als conductors sobre les benzineres

Hi ha un comportament que es repeteix a les benzineres amb certa freqüència i que es castiga amb dures sancions

Les autoritats han volgut enviar un avís sobre un comportament que es repeteix amb certa freqüència a les benzineres de tot Espanya. Té conseqüències legals i, de fet, a més de la multa econòmica, en alguns casos es pot arribar a castigar amb presó.

Ens referim a abandonar l'estació de servei sense haver abonat el proveïment de combustible. Aquesta infracció apareix recollida al Codi Penal com a delicte de furt, robatori o estafa. En funció de les circumstàncies, la sanció pot variar.

Dependrà, entre altres coses, del valor del carburant sostret. El problema és que alguns creuen que la multa fins i tot pot arribar a ser inferior al valor del proveïment de carburant. Tot i això, des del Reial Automòbil Club d'Espanya (RACE) ho neguen i apunten que "mai és així".

Quina és la sanció per marxar sense pagar la benzina?

Quan la quantitat de combustible sostreta a la benzinera compta amb un valor per sota dels 400 euros, la infracció es considera com a falta lleu. Passarà a delicte greu quan es tracti de xifres superiors. Dins aquesta llei també s'inclouen les omissions involuntàries.

En aquest sentit, la justícia acostuma a imposar multes diàries de 10 euros durant un període que anirà des d'un fins a tres mesos. A això se li sumarà el reintegrament de la quantitat deguda i els costos processals.

Hi haurà un enduriment de les penes per a aquells que siguin reincidents a les benzineres. Això afecta els que cometessin el delicte més de tres vegades. Si escau, la sanció seria una condemna d'un a sis anys de presó, amb multes diàries de sis a dotze mesos, recull Infobae.

Val a dir que en aquest tipus de sancions no hi tenen cabuda els descomptes per pagament immediat. Aquesta opció només és possible quan es tracti d'una multa per la via administrativa.

Què passa si no porto diners a sobre?

Hi ha una situació una mica desafortunada que pot patir qualsevol persona en una benzinera. I és que després de proveir comproveu que no porta diners a sobre ni tampoc targetes de crèdit.

Si això passa, les estacions de servei disposen d'un document de "reconeixement de deute". S'ha d'emplenar amb les dades del conductor: el nom, el DNI i el telèfon de contacte. També caldrà aportar la marca, el model i la matrícula del cotxe, així com la quantitat pendent de pagament.

L'habitual és que les benzineres concedeixin un termini màxim d'unes 24 hores per saldar el deute esmentat. Transcorregut aquest temps sense haver fet l'abonament, procediran a denunciar el client.