Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Primer pla de les mans d'una persona gran i la imatge de diversos bitllets d'euros al costat

Aquests són els jubilats que no cobraran la pensió a l'abril: com evitar-ho

La Seguretat Social exigeix el lliurament d'un document necessari per no suspendre l'enviament de la pensió

Les pensions de jubilació són cada cop més importants a Espanya. El 2023, més de 6 milions de persones van percebre aquest ingrés, i amb el temps hi haurà un creixement de beneficiaris. Dit això, aquest ajut és fonamental per a tots els ciutadans que han finalitzat el recorregut laboral.

Tot i això, el lliurament de la pensió està supeditat a la presentació dels documents pertinents. Si aquests tràmits no es renoven o es lliuren fora del termini establert, l'administració pot suspendre temporalment la tramesa de la prestació. És cabdal conèixer la normativa vigent i assegurar-se que tots els documents estiguin en ordre.

Els pensionistes espanyols que resideixen a l'estranger han d'acreditar que continuen vius davant de la Seguretat Social. Per això, han de comptar amb un tràmit conegut com a "fe de vida", que és obligatòria i s'ha de lliurar anualment. Així està recollit en l'Ordre de 22 de febrer de 1996 per a l'aplicació i el desenvolupament del Reglament General de la Gestió Financera de la Seguretat Social.

Què passa amb els pensionistes que no presenten la fe de vida?

El termini per presentar la fe de vida va finalitzar el 31 de març. Els jubilats que no van lliurar la documentació dins del termini s'enfronten a la suspensió temporal de la seva pensió. El pagament es pot deixar de rebre durant almenys un mes, fins que els beneficiaris confirmin que no han mort.

Per tant, l'interessat rebrà un avís i comptarà amb un nou termini per lliurar la fe de vida. Un cop es confirmin tots els tràmits, es reactivarà l'enviament de la pensió. Així mateix, cal saber que tot aquell pensionista que marxi a viure a l'estranger ho ha de comunicar a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).

La fe de vida es pot presentar de forma presencial davant dels Encarregats del Registre Civil Consular. També es pot fer per internet a les Conselleries o Seccions de Treball, Migracions i Seguretat Social. Així mateix, el tràmit es pot fer amb l'aplicació mòbil VIVESS, que funciona amb reconeixement facial.

L'app va ser desenvolupada pel Ministeri de Treball i Economia Social. Aquest any, més de 28.000 persones l'han fet servir per completar els processos requerits.

En resum, la fe de vida és condició sine qua non perquè els jubilats segueixin rebent la pensió a l'estranger. La Seguretat Social és exigent amb la documentació i el compliment de tots els requisits per lliurar tota mena de prestació.