Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d´una oficina del BBVA i una altra en primer pla d´una dona amb gest de sorpresa

El revés que ha patit el BBVA per culpa de l'OCU: una clienta respira alleujada

El BBVA es veu obligat a tornar a una usuària uns diners que li havien carregat al seu compte per unes compres que no havia fet

El BBVA rebia recentment un dur revés amb què no comptava. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) li va reclamar uns diners que van cobrar a una de les clientes que havia estat víctima d'una ciberestafa. Al final, a l'entitat bancària no li va quedar més remei que tornar els gairebé 3.000 euros que li havien carregat al compte.

La dona havia caigut al parany d'una pàgina fraudulenta. En un primer moment va intentar reclamar al banc, encara que sense gaire èxit. Atès que no aconseguia el resultat desitjat, va optar per posar-se en mans de l'OCU.

El BBVA acabaria atenent la petició d'aquesta organització, aconseguint que li tornessin els diners sostrets de manera indeguda a la clienta. En total pujava fins als 2.985,91 euros.

El BBVA, davant un problema cada cop més freqüent

El BBVA, igual que la resta d'entitats, s'enfronta cada cop amb més casos de ciberestafa. En aquesta ocasió, semblava que el sistema d'engany estava molt ben dissenyat.

La víctima havia fet una compra en línia a Dunnes Stores, de la qual era clienta habitual. En comandes anteriors, la mercaderia li havia arribat a través del servei de Correus.

Es trobava pendent de l'encàrrec quan va rebre un SMS al mòbil. Se li va indicar que "el paquet estava en espera, ja que faltava el número del carrer". En cap moment no va sospitar de res dolent.

Emplaçaven la dona a punxar sobre un enllaç per solucionar aquest error. En fer clic va accedir a una pàgina que fingia ser de Correus, i on se li reclamava 0,80 euros per fer el reenviament de la comanda. En tractar-se d'una quantitat petita, no ho va dubtar, va introduir les dades de la targeta i va autoritzar el pagament a la pestanya del banc.

Tot semblava anar normal fins que passats uns dies va descobrir el que havia passat al compte del BBVA. Tenia 14 càrrecs de la targeta en compres que no havia fet ni autoritzat a Ebay. La quantia s'aproximava fins a gairebé 3.000 euros.

Així va recuperar els diners aquesta clienta del BBVA

Tot just adonar-se de l'engany, va anul·lar ràpidament la targeta a través de l'app del BBVA, assenyala l'OCU a la seva web. Es va posar en contacte amb la companyia financera, que li va indicar que podria fer la reclamació quan li carreguessin aquestes compres.

Tot seguit va sol·licitar l'extracte del banc i va anar a la Comissaria a interposar una denúncia. Amb tota la documentació recopilada va procedir a realitzar la reclamació al BBVA perquè li tornessin les quantitats estafades. Tot i això, l'entitat es va negar a atendre la seva petició, al·legant que els pagaments havien estat autoritzats, i que l'error va ser per no haver protegit el mitjà de pagament.

Finalment, la intermediació de l'OCU amb el BBVA va resultar essencial perquè els diners sostrets tornessin al seu compte. Insisteixen una vegada més a prendre precaucions abans de donar les dades personals o bancàries. Davant la més mínima sospita, és millor que us posis en contacte amb l'empresa.