Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diversos vehicles circulant per una carretera en tots dos sentits i una imatge en primer pla d'un home amb gest sorprès

Així són els vehicles que la DGT vol prohibir a Espanya com més aviat millor

Els accidents i sinistres a carreteres interurbanes segueixen a l'ordre del dia i es volen implementar noves mesures per millorar la seguretat

La Direcció General de Trànsit (DGT) desenvolupa una gran tasca a l'hora de vetllar per la seguretat a les carreteres. La conscienciació en la conducció i la precaució han augmentat amb els anys, i l'organisme és cada cop més contundent amb les accions que poden derivar en accidents.

Segons les dades de la DGT, el 2023 van morir 1.145 persones a xarxes interurbanes espanyoles. Del total, 286 morts anaven amb motocicleta.

El risc que comporta la conducció d'aquests vehicles és alta. Per això, el director de la DGT, Pere Navarro, va anunciar novetats durant la Conferència Internacional de Seguretat Viària de la Moto, que es va celebrar al març a Espanya.

Navarro planteja la possibilitat d'imposar noves restriccions per limitar la circulació de motos amb més de 200 CV o prohibir-ne l'ús. El director de la DGT assegura que aquests vehicles "presenten un perill especial", i que estan fets "per córrer en un circuit". El 70% dels accidents de trànsit els caps de setmana involucren motos de gran cilindrada.

Les motos que la DGT vol prohibir

Entre les mesures proposades hi ha l'augment de les patrulles de la Guàrdia Civil amb motos camuflades. D'altra banda, s'exigirà un nivell més gran a les proves i cursos de formació per obtenir el carnet de conduir de motocicletes d'alta cilindrada (carnet A).

Aquests canvis volen millorar les habilitats de circulació a la carretera i s'incidirà menys en la circulació per àmbit urbà. A més, els usuaris hauran de portar coixins de seguretat durant la realització de l'examen.

Entre les motos que podrien veure's afectades per aquestes noves mesures de la DGT es troben 4. La Ducati Panigale V4, l'Aprilia RSV4, la Kawasaki Ninja H2 SX i l'Honda CBR1000RR-R Fireblade. Els propietaris han d'estar atents als canvis i és possible que hagin d'obtenir una autorització legal per circular-hi.

Imatge de 4 motos diferents de les marques Honda, Kawasaki, Ducati i Aprilia
Són els 4 models de moto podrien ser limitades per la DGT | Ducati, Aprilia, Honda, Kawasaki, Getty Images Signature

El debat sobre la regulació de les motos ve de lluny. Suècia va implementar mesures similars als anys 90, aconseguint reduir significativament els accidents de trànsit. Emmarcades al programa 'Visió zero', aquestes innovacions van permetre augmentar la seguretat a les carreteres i fomentar una conducció segura.

Aquest precedent ha inspirat altres països europeus i regions dels Estats Units a dur a terme accions similars. A Espanya, la normativa s'ha endurit amb el temps, i la DGT és cada cop més contundent en aquest sentit.