Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb oficina del SEPE i cercle vermell amb mans sostenint bitllets d'euro

L'ajuda de 480 euros que el Gobierno aprova en complir aquests 4 requisits

Les persones que compleixin les condicions decretades pel SEPE poden ser beneficiaris d'aquest subsidi

La prestació per desocupació que proporciona el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) té un paper essencial. Milions de persones que es troben a l'atur gaudeixen d'un ingrés fonamental per fer front als pagaments mentre no apareix una nova feina. Tot i això, el lliurament d'aquest ajut té un límit, i el SEPE ofereix diverses alternatives per a les persones que viuen una situació de vulnerabilitat.

Un dels subsidis més coneguts és la Renda Activa d'Inserció (RAI). Té una durada d'11 mesos i la quantia és de 480 euros mensuals. Així mateix, també hi ha prestacions dirigides específicament a certs grups, com els majors de 45 i 52 anys.

El subsidi extraordinari per desocupació és el darrer recurs disponible

En cas d'esgotar tots els ajuts, el SEPE compta amb una última opció, que és el subsidi extraordinari per desocupació. Està dissenyat per a persones que es troben en una situació de desocupació total. Els beneficiaris han de complir una sèrie de requisits per tenir dret a aquest ajut.

Cal no tenir dret a cap altra protecció per desocupació o no haver arribat a l'edat per rebre la pensió de jubilació, sigui contributiva o no. També cal no tenir rendes superiors al 75% del Salari Mínim Interprofessional (SMI), que el 2024 és de 1.134 euros mensuals.

Així mateix, no es pot haver percebut aquest ajut en el passat, la persona ha d'haver cessat el darrer treball involuntàriament i està prohibit treballar per compte d'altri a temps parcial.

La durada màxima d'aquest subsidi són 180 dies i no es pot percebre més d'una vegada. La quantia del subsidi correspon al 80% de l'indicador públic de renda defectes múltiples (IPREM). Com en el cas de la RAI, l'import també és de 480 euros mensuals i s'abona entre els dies 10 i 15 de cada mes.

Els requisits específics fixats pel SEPE

Per accedir a aquest subsidi extraordinari, els aturats de llarga durada han de complir 4 requisits específics establerts pel SEPE.

  • Haver esgotat la prestació o subsidi per desocupació prèvia, com la RAI O el programa temporal de protecció per desocupació i inserció (PRODI).
  • D'altra banda, és obligatori haver estat inscrit com a demandant de feina durant almenys 1 any en els 18 mesos anteriors a la sol·licitud.
  • Haver buscat feina de forma activa.
  • Haver cessat de manera involuntària en una feina per compte d'altri.

En resum, encara que perdre la prestació per desocupació pot generar nerviosisme i inquietud, el SEPE posa a disposició de les persones que la requereixen un ampli ventall d'ajudes. El subsidi extraordinari per desocupació, tot i no poder-ne prorrogar el lliurament, atorga un suport econòmic vital per a moltes famílies.