Les autoritats espanyoles estan alerta per una estafa que ja s'han cobrat més de 300.000 víctimes a Portugal. Els que han patit aquest tipus d'estafa, cada cop més estès, han perdut els seus diners de diverses maneres.
Per aquest motiu, és crucial estar atent als detalls per evitar caure a l'engany. En cas contrari, correm el risc de posar en perill tots els estalvis que tinguem al banc.
Aquesta és l'estafa que ja afecta més de 300.000 persones
El passat 2023, moltes persones es van veure afectades per aquesta estafa que té com a objectiu fer-se amb les dades personals de les víctimes. D'aquesta manera, els estafadors poden fer transaccions bancàries al seu gust.
Des de l'OCU han indicat la manera clàssica d'actuar. "Banc Santander, Telefónica, Iberdrola, Decathlon, Ticketmaster… Les últimes setmanes diverses grans companyies han estat víctimes de ciberatacs", expliquen.
A més, afegeixen que l'objectiu és “fer-se amb les dades de milers de clients”. El problema és que, després d'aquests pirates, solen aparèixer estafes massives. Així, aconsegueixen dades bancàries i fan càrrecs fraudulents.
Aquestes són les tècniques que utilitzen els estafadors
Els estafadors usen la filtració de les dades de les víctimes per enviar correus electrònics o SMS falsos. És a dir, usen la tècnica del phishing o del smishing suplantant la identitat de les empreses i els bancs.
De forma general, s'anima l'usuari a fer clic en un enllaç usant la urgència per fer-ho. Quan la víctima entra a la web falsa, deixa les seves dades i fins i tot les claus bancàries.
En aquest sentit, els experts també adverteixen sobre el vishing. "El ciberdelinqüent trucarà a la víctima fent-se passar per personal de l'empresa hacker per demanar-li les seves dades bancàries", diuen.
Com evitar aquestes estafes de robatori de dades
Per evitar ser víctima d'aquesta estafa bancària és fonamental seguir algunes pautes de seguretat. En primer lloc, mai no has de compartir la teva informació personal o bancària a través de correu electrònic o SMS.
Els bancs mai no sol·liciten dades confidencials d'aquesta manera. A més, és important verificar l'autenticitat dels missatges que rebis. Si tens dubtes sobre un correu o SMS, comunica't directament amb el teu banc a través de canals oficials.
També és essencial mantenir actualitzats els dispositius i aplicacions bancàries. Els estafadors aprofiten vulnerabilitats al programari per accedir a les dades dels usuaris. Per això, és important instal·lar les darreres actualitzacions de seguretat.
Un altre truc útil és activar les notificacions del vostre compte bancari per monitoritzar qualsevol activitat sospitosa. D'aquesta manera, podreu detectar a temps si algú accedeix sense autorització al vostre compte.