En els darrers mesos, s'ha detectat un augment preocupant a les estafes relacionades amb suposades bretxes de seguretat en bancs. A través de missatges SMS i trucades telefòniques, els ciberdelinqüents aconsegueixen enganyar les víctimes fent-se passar per empleats del banc.
La tècnica és simple, però efectiva: un missatge massiu informa d'una possible bretxa al compte bancari, convidant la víctima a prendre mesures immediates per evitar un suposat frau.
El perill comença amb un SMS
Tot comença amb un missatge de text en què s'adverteix la víctima d'una activitat sospitosa al vostre compte bancari. Aquest missatge sol incloure un enllaç a una pàgina web que sembla legítima, imitant els colors i el logotip del banc.
Però en realitat és un parany dissenyat per recol·lectar les credencials d'accés a la banca en línia. Tot i això, el més perillós ve després, quan els estafadors contacten directament amb la víctima per telèfon.
Els ciberdelinqüents han perfeccionat la tècnica de suplantació d'identitat, fins i tot han arribat a simular trucades des del número oficial de l'entitat bancària. Durant la conversa, convencen la víctima que estan col·laborant per anul·lar una transacció fraudulenta. Per això, sol·liciten una sèrie de codis de verificació que, lluny d'aturar una operació sospitosa, en realitat la confirmen.
Què és l'estafa?
Quan els estafadors obtenen les credencials i codis de verificació, accedeixen al compte bancari de la víctima. Des d'allà, fan transferències a altres comptes, algunes vegades utilitzant plataformes com Bizum, i també són capaços de contractar préstecs de concessió immediata, aprofitant l'accés complet al compte.
Els imports robats poden variar, des de quantitats petites de 200 euros fins a grans sumes que arriben als 90.000 euros. El que fa aquesta mena d'estafa tan efectiva és la sensació d'urgència que genera a les víctimes.
En rebre un missatge que sembla provenir del banc, acompanyat d'una anomenada “oficial”, moltes persones abaixen la guàrdia. No sospiten que estan sent enganyades.
Aquest tipus d'estafa no només afecta gent gran o amb menys coneixements tecnològics; qualsevol pot ser vulnerable si no pren les precaucions adequades. El recent augment d'aquestes estafes bancàries posa de manifest la necessitat d'estar sempre alerta davant de qualsevol comunicació relacionada amb els nostres comptes bancaris.
Aquestes persones, sovint sense saber-ho, reben els fons als seus comptes per després transferir-los ràpidament a altres, cosa que complica encara més les investigacions. En diversificar el destí dels diners, els estafadors eviten ser fàcilment identificats, cosa que ha permès que moltes d'aquestes xarxes segueixin operant durant llargs períodes de temps sense ser detectades.