Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Persona treballant en un ordinador portàtil amb una advertència de seguretat cibernètica representada per un hacker en un cercle vermell.

La nova estafa de què està alertant el Banc d'Espanya: et buiden el compte

El nou engany telefònic que buida comptes sense que ho notis, tot des del teu mateix ordinador

Imagina que reps una trucada d'un ciberdelinqüent que s'identifica com a tècnic d'una empresa coneguda. T'informen que has detectat un suposat problema al teu ordinador o mòbil que s'ha de solucionar com més aviat millor. Aquest tipus de trucades, que semblen legítimes, són en realitat part d'una sofisticada estafa telefònica que cada cop afecta més persones.

Com operen els estafadors

Els delinqüents solen començar generant confiança. El to professional i les referències a empreses reconegudes fan que l'usuari es relaxi. T'alerten d'una fallada greu al dispositiu i t'ofereixen solucionar-ho immediatament.

Muntatge d´una dona en trucada i un lladre amb un ordinador
Et truquen indicant que hi ha un problema per solucionar | Billion Photos

Per això, et demanen que facis un petit pagament, normalment d'una quantitat que no genera sospites, com ara 10 o 20 euros. En aquest moment, sol·liciten totes les dades de la targeta bancària amb l'excusa de tramitar el pagament.

El següent pas és demanar-te que descarreguis una aplicació o programa perquè puguin accedir de forma remota al teu dispositiu. Mentre simulen arreglar el “problema”, et suggereixen que silenciïs el teu telèfon o el deixis en stand-by, cosa que evita que t'adonis del que realment està succeint. Mentrestant, tenen accés total als teus comptes bancaris, transferint fons o fent compres al teu nom.

Què passa mentre tu no te n'adones

Amb la pantalla del dispositiu apagada o en silenci, els estafadors tenen via lliure per sostreure els diners dels comptes bancaris. Gràcies a l'accés remot, podeu veure tota la vostra informació financera i operar com si fossis tu mateix.

Una persona usant un ordinador portàtil amb una imatge superposada dun hacker encaputxat i una icona dadvertència.
Es fiquen al teu ordinador i comptes bancaris | Pexels de Katrin Bolovtsova, Pixelshot, mezuna de dzul kifli's Images, catalunyadiari.com

Aquest tipus d'estafa telefònica ha estat reportada per diverses persones que, en revisar els comptes, van descobrir importants quantitats de diners desapareguts. En cap moment van sospitar del que estava passant.

Una de les raons per les quals aquesta estafa és tan efectiva és per la manera com els ciberdelinqüents manipulen la situació. En fer que confiïs en ells i en suggerir-te que no revisis el procés, minimitzen les possibilitats que notis alguna cosa estranya. L'ús del control remot dels vostres dispositius us permet operar en segon pla, sense aixecar sospites, fins que ja és massa tard.

Claus per no caure en aquest parany

Encara que aquestes trucades poden semblar creïbles, és crucial desconfiar de qualsevol persona que sol·liciti accés remot als dispositius o dades bancàries per telèfon. Les grans empreses mai no us demanaran aquesta informació de forma directa. A més, qualsevol avís d'un problema tècnic hauria de ser verificat per altres mitjans, sense acceptar immediatament allò que et diuen en una trucada inesperada.