Alerten d'una nova estafa a Espanya que demana diners per posar vacunes de Covid-19

Les autoritats avisen que en cap cas caldrà pagar per aquestes i demana als ciutadans denunciar els fets

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Les autoritats avisen que en cap cas caldrà pagar per aquestes i demana als ciutadans denunciar els fets | iStockPhoto (Teka77)

Les autoritats de Castella i Lleó han alertat d'una nova estafa que intenta aprofitar-se de les persones més vulnerables per treure'ls els diners amb l'excusa de les vacunes de la Covid-19, i ha recordat que les vacunes a Espanya seran sempre gratuïtes, tant per als ancians en residències, els primers a vacunar-se, com per a la resta dels ciutadans.

Ha estat a Segòvia on, segons la Delegació Territorial de la Junta de Castella i Lleó, s'ha detectat a uns presumptes delinqüents que truquen a domicilis i residències de gent gran demanant diners a canvi de vacunes per a la Covid-19, però també d'altres materials sanitaris com tests i EPI.

Les autoritats han actuat al respecte després de detectar-ho. Aquests fets han fet recordar que la Conselleria, el Ministeri de Sanitat o la Unió Europea són els que assumeixen els costos dels diferents productes que aquests delinqüents intenten vendre: les vacunes són a càrrec de la UE, que després les distribueix als països sense cap cost per a ells; i els tests i els EPI depenen del Ministeri de Sanitat i de la Conselleria de Sanitat de Castella i Lleó, els quals tenen les competències sobre aquests productes.

«Qualsevol mena de trucada que sostingui el contrari és falsa i no prové de cap institució oficial», han recordat fonts de la Junta. A més, han demanat als ciutadans que si reben una trucada, un correu o un missatge d'aquest tipus ho comuniquin a les autoritats, a la Guàrdia Civil o la Policia, i que guardin totes les dades possibles sobre aquestes trucades, com el número des del qual es realitzen.

Proliferen estafes i delictes relacionats amb la Covid-19

Aquesta no és l'única estafa coneguda en els últims dies que utilitza a la Covid-19 com a via d'entrada. Fa uns dies, la Guàrdia Civil va avisar que s'havia detectat a Sevilla a diverses persones vestides amb bates blanques i que van intentar entrar en una casa de la localitat d'Aljarafe, en la qual viuen majoritàriament persones grans. Segons sembla, aquestes persones asseguraven que portaven la vacuna i pretenien entrar a casa dels residents per administrar-los la injecció, però un cop dins, la intenció probablement era robar.

Els residents van sospitar de la visita, gràcies al fet que una setmana abans la Guàrdia Civil havia llançat una altra alerta sobre estafes similars que s'estan produint arreu del país, així que van trucar al 062 per informar-se i els estafadors van marxar.

La Junta d'Andalusia va traslladar l'alerta de la Guàrdia Civil a les diferents administracions regionals i locals, i també va avisar els centres de salut i a les residències de gent gran perquè informessin la població sobre aspectes bàsics de les vacunes, com el fet que són totalment gratuïtes per als ciutadans i que només s'administraran en llocs públics i oficials, com els centres de salut, i mai en domicilis particulars.

En aquest cas que la Junta va denunciar, uns individus es posaven en contacte amb algunes persones, generalment a través de trucades, i els oferien la possibilitat de posar-se la vacuna «en el seu domicili». Les potencials víctimes eren persones d'avançada edat que, en cas de permetre l'entrada d'aquestes persones a casa seva, podien enfrontar-se a robatoris i agressions amb poques possibilitats de defensar-se.

Es dona la circumstància que aquest tipus d'estafes estan proliferant coincidint amb la posada en marxa de la campanya de vacunació a tot el país, una cosa que està en boca de tothom, però a vegades amb informacions molt variades que poden portar a confusió, raó per la qual les autoritats han intentat alertar d'aquestes estafes.


Comentaris

envia el comentari