Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de fons d´un agent de la Guàrdia Civil i una altra imatge d´una mans amb diversos bitllets de 50 euros

La policia alerta de la nova estafa que et buida el teu compte bancari: molt de compte

El streamer Xokas s'ha enfrontat amb aquesta nova estafa en directe, cosa que ha ajudat a donar-li visibilitat

Al món digital actual, les estafes bancàries s'han convertit en un perill constant. Un dels mètodes més comuns que utilitzen els ciberdelinqüents és fer-se passar pel banc per robar les teves dades.

Recentment, aquest tipus d'estafa va estar a punt de costar-li 300.000 euros al famós streamer espanyol Xokas. Aquest incident subratlla la importància d'estar alerta davant d'aquestes amenaces, cada cop més freqüents.

En què consisteix aquesta nova estafa bancària

L'estafa en qüestió és una modalitat de pesca. Els delinqüents es fan passar per representants d'un banc legítim per enganyar les víctimes i obtenir informació personal i financera.

Dona preocupada sostenint diverses targetes de crèdit amb un símbol dadvertència en primer pla.
Amb aquest mètode es poden emportar tots els teus diners | Getty Images

Aquests atacs solen començar amb una trucada telefònica, un correu electrònic o un missatge de text que sembla provenir del teu banc. Al missatge, se't sol·licita que verifiquis el teu compte, actualitzis la teva informació personal o facis alguna acció urgent.

En ple directe a Twitch, el streamer Xokas va rebre un SMS del seu banc. "M'acaba d'arribar un missatge del banc que em diu: S'ha registrat un dispositiu nou a la banca en línia, si no reconeixes aquesta operació verifica immediatament". Després apareixia un enllaç.

El streamer es va salvar de perdre 300.000 euros

Desconfiat, el streamer va contactar amb el banc. Allí li van explicar que tot havia estat un intent d'estafa des de l'Índia. "Una adreça IP de l'Índia ha entrat al meu banc i estava a punt de fer una transacció de 300.000 euros a un compte al banc", va explicar.

A més, ha afegit que "evidentment, per a una transacció tan gran el banc em va demanar de parlar amb mi directament perquè des de l'app no podien".

Per la seva banda, el gallec també va compartir com havien intentat estafar-lo. "Han tingut accés d'alguna manera a l'app", va dir. "Em van enviar un missatge perquè jo accedeixi des del link i fiqui les dades i puguin acabar la transacció".

Com protegir-te de les estafes bancàries

Davant la creixent sofisticació de les estafes bancàries, és fonamental adoptar mesures de protecció per evitar caure en aquests paranys. Aquí et deixem alguns consells clau:

  • Desconfia de les comunicacions urgents: si reps una trucada, correu electrònic o missatge de text del teu banc sol·licitant informació urgent, desconfia. Els bancs poques vegades demanen dades sensibles d'aquesta manera.
  • Verifica la identitat de l'emissor: contacta amb el banc utilitzant un número de telèfon oficial que trobis a la seva pàgina web o en documents oficials. Mai responguis directament a un número o enllaç proporcionat en un missatge sospitós.
  • No comparteixis informació personal: mai no revelis la teva contrasenya, PIN o codis d'autenticació a ningú, fins i tot si afirmen ser del teu banc. Els bancs mai no us demanaran aquesta informació per telèfon o correu electrònic.
  • Mantingues el teu programari actualitzat: assegura't de tenir les últimes actualitzacions de programari i antivirus per protegir-te contra el malware.
  • Activa l'autenticació de dos factors: aquest mètode afegeix una capa addicional de seguretat en requerir un segon pas de verificació abans que es pugui accedir al vostre compte.