Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona tecleja al mòbil, i al cercle, un mòbil rebent una trucada d'un desconegut

Si sols comprar per Internet, posa't alerta: adverteixen de l'última estafa telefònica

Els ciberdelinqüents suplanten moltes vegades la identitat de grans empreses per enganyar les víctimes

En els darrers dies s'ha detectat una nova estafa telefònica que està afectant nombrosos clients d'Amazon. Els estafadors es fan passar per representants de la famosa botiga per obtenir informació personal i financera de les víctimes.

Aquesta estafa telefònica ha generat preocupació entre els usuaris i les autoritats, que ja estan prenent mesures per combatre-la. Conèixer tota l'informació sobre aquesta estafa és vital per no acabar formant part del llarg llistat d'enganyats.

Com funciona aquesta estafa telefònica?

Des de l'Associació Espanyola de Consumidors han alertat d'una nova estafa que torna a fer servir el telèfon per enganyar les víctimes. Els delinqüents truquen a alguns "clients especials" per comprar accions d'Amazon per un valor de 250 euros.

Muntatge d´una dona en trucada i un lladre amb un ordinador
Els delinqüents es fan passar per personal d'Amazon per oferir la compra d'accions | Billion Photos

En el transcurs de la trucada, els estafadors ofereixen a les víctimes la possibilitat d'acceptar o rebutjar la compra. Per fer-ho, indiquen que han de tocar una tecla o una altra del telèfon mòbil.

Des de l'Associació adverteixen que sempre hi ha perill. Tant si s'accepta com si es rebutja l'oferta, els delinqüents podran accedir al control del mòbil de les víctimes.

De fet, com indiquen els experts, els ciberdelinqüents han optat per la trucada telefònica com una tècnica efectiva per enganyar. Ara, semblen haver deixat de banda els SMS o els correus electrònics.

La millor manera de protegir-vos d'aquesta estafa

Per evitar caure en aquesta estafa telefònica, és important seguir algunes recomanacions bàsiques:

  • Desconfia de trucades inesperades: si reps una trucada d'algú que diu que és d'Amazon, penja i contacta directament amb l'empresa a través dels seus canals oficials.
  • No proporcionis informació personal: mai no donis informació personal o financera per telèfon tret que estiguis segur de la identitat de l'interlocutor.
  • Verifica l'identitat: si tens dubtes, demana a qui et truca que et proporcioni informació que només un veritable representant d'Amazon hauria de conèixer.
  • Instal·la programari de seguretat: Assegura't de tenir un bon programari de seguretat als teus dispositius per protegir-te contra possibles accessos no autoritzats.
  • No premeu cap tecla: en fer-ho, el delinqüent pot accedir al control del vostre telèfon.
Una persona amb el seu mòbil blanc a la mà i un símbol de trucada
El millor que pots fer és penjar el telèfon immediatament per no caure a la trampa | Getty Images

Què cal fer si has estat víctima?

Com indiquen des de l'Associació de Consumidors, en cas d'haver caigut a la trampa, cal seguir certs passos. En primer lloc, canvieu la contrasenya d'accés a tota mena d'aplicacions.

A més, és recomanable estar atent davant de qualsevol càrrec o moviment al compte per detectar problemes. Per acabar, no oblidis denunciar-ho davant les autoritats i alertar Amazon.