La Policia Nacional ha interceptat una nova estafa a través de WhatsApp. És un engany que consisteix a fer-se passar pels fills de les dones amb qui contacten i amb l'objectiu d'aconseguir una gran quantitat de diners d'una manera immediata.
«Mama, el meu mòbil s'ha fet malbé, aquest és el meu número nou. L'altre número ja no el faré servir», comença la conversa. Els estafadors atribueixen el canvi de telèfon mòbil a uns problemes amb el terminal. Després d'això, procedeixen a exigir a la dona que faci una transferència al compte que ells li faciliten.
Tot i això, després de fer la transferència als delinqüents i en contactar amb els seus veritables fills, les víctimes acaben coneixent l'engany. Un moment en què ja no és possible cancel·lar la transferència.
La policia estima que aquestes darreres setmanes s'han produït diverses estafes d'aquest tipus a diferents llocs d'Espanya. A la nota de premsa d'aquest mateix dilluns s'han pogut conèixer les quantitats defraudades pels delinqüents, que oscil·len entre els 2.000 i els 26.000 euros.
Com detectar una estafa a través de WhatsApp?
Cada cop és més comú que les estafes o el robatori d'informació personal es facin a través de les xarxes socials i, sobretot, per les aplicacions de missatgeria instantània, com a WhatsApp. Per tant, aprendre a detectar un possible missatge fraudulent és una cosa indispensable avui dia.
Moltes vegades, l'estafador o ciberdelinqüent es fa passar per una marca, una organització o una entitat del govern. Busquen que la persona que rep el missatge es descarregui un fitxer maliciós, entri en una pàgina web falsa o els proporcioni informació personal, com els comptes de les xarxes socials o les seves dades bancàries.
Els delinqüents solen aprofitar temes d'actualitat i que preocupen la població. Un exemple és la pandèmia de la Covid-19, que ha estat la protagonista de múltiples estafes des del 2020.
Cecilia Pastorino, especialista en Seguretat Informàtica d'Estet Llatinoamèrica, ha assegurat «l'enginyeria social es basa en les emocions, el que busca l'atacant és que la persona es bloquegi per una emoció i faci una acció que ell vol. Una pandèmia, on la gent té por, està preocupada, els atacants se n'han aprofitat per moure els seus missatges d'esquer».
A més a més, adverteix que en cada data o celebració important a escala mundial, com ara Nadal, Sant Valentí o el 'Black Friday', es produeixen diverses estafes relacionades amb aquests temes.
Així doncs, la Policia ha advertit a la població que, en cas de rebre un missatge d'aquestes característiques, el més important és no perdre la calma i assegurar-se que la persona que hi ha darrere de la pantalla sigui veritablement un familiar abans de fer algun tipus de pagament bancari. En cas contrari, podríem ser víctimes d'una estafa.