Tres membres de la nova junta del Cercles d'Amics d'Alcover.

La nova junta del Cercle d’Amics d’Alcover salva l’entitat de desaparèixer amb la voluntat d’obrir-la al poble

Els nous membres de la junta volen donar una embranzida a l'entitat, que estava a punt d'abaixar la persiana. Ara, amb gent nova al capdavant es vol recuperar l'esperit d'anys enrere

El Cercle d’Amics d’Alcover és una entitat emblemàtica en el municipi que té més de 100 anys d’història.  Fa dècades estava al capdavant de moltes de les activitats culturals i socials que es duien a terme en el poble.

En els últims anys, però, la situació ha canviat. Aquella entitat que portava la batuta en les festes i celebracions i que feia tant de soroll, s’ha anat silenciant amb el pas del temps fins a quedar relegada a un paper secundari en el municipi. Aquesta situació havia portat al Cercle d’Amics d’Alcover a estar condemnat a desaparèixer si ningú amb empenta s’hi posava al capdavant. La darrera junta es va anar desmembrant fins a fer insostenible la gestió de l’entitat, la qual cosa augurava el seu tancament.

Quan semblava que la continuïtat de l’entitat penjava d’un fil, un grup de 8 persones han aconseguit, fa uns dies, formar una nova junta amb la voluntat de donar-li una nova empenta.

Parlem amb tres d’aquests membres: el seu nou president, Valentí Casas; la vicepresidenta, M. Dolores Casilla; i el vocal Joan Madruga. Ens citem a la terrassa del Cercle d’Amics. Hi ha algunes taules ocupades, però asseguren que als anys noranta, una de les recents èpoques d’esplendor, era impossible trobar una taula buida.

Imatge antiga del Cercle d'Amics d'Alcover.
El Cercle d'Amics ha viscut grans èpoques d'esplendor durant aquests més de 100 anys de vida. | Cerce d'Amics d'Alcover

Tots tres tenen en comú que van créixer amb el Cercle d’Amics d’Alcover en plena activitat. «Recordo que vaig aprendre a nedar a la piscina que hi havia abans, el cinema, les obres de teatre, els balls», explica Valentí Casas.

«Era un punt de reunió durant els mesos d’estiu, al vespre estava tot ple, si arribaves una mica tard et quedaves sense lloc», recorda en Joan Madruga.

Aquesta nostàlgia ha estat un dels punts que ha empès aquesta nova junta a tirar endavant l’entitat, però amb la voluntat d’adaptar-la als temps actuals amb l’objectiu d’aconseguir que el bon record  que tenen ells de la seva infantesa es torni a crear en les generacions actuals.

Objectiu: obrir el Cercle d’Amics a tot el poble

La nova junta s’acaba d’estrenar fa uns dies i ara estan fent una diagnosi de l’estat en què es troba l’entitat per poder elaborar un pla de viabilitat econòmica a cinc anys vista, que els serveixi de guia per poder dur a terme els seus projectes.

Exterior del Cercle d'Amics d'Alcover.
Exterior del Cercle d'Amics d'Alcover. | Júlia Giribets

El que tenen clar és que el Cercle d’Amics necessita una rentada de cara, per esdevenir un pol d’atracció de la massa social jove del poble; una entitat moderna i dinàmica que recuperi l’esplendor que va tenir anys enrere. De fet, el perfil dels membres de la junta ja és força jove.

«Abans el Cercle d’Amics tenia un pes molt important que s’ha anat perdent», explica el president. «Ara necessita una renovació total. Quan parles del cercle, tothom en parla en passat, hem d’intentar canviar això, fer coses per a gent de totes les edats», afegeix.

Per això la fita principal és poder obrir el Cercle d’Amics a tot el municipi, fins i tot, més enllà dels socis. Actualment l’entitat té uns 500 socis «que són els que aguanten la casa», però molts d’ells són gent gran que hi són de forma honorífica. Precisament, un dels objectius de la nova junta és poder augmentar el nombre de socis.

Una «entitat de les entitats»

«Volem ser una entitat de les entitats», diu el president. «Que puguem deixar una sala, un teatre o un espai a les entitats del poble, si ho necessiten».

Aquests primers dies en el càrrec, la junta ja ha contactat amb l’Ajuntament per presentar-se i també «estem demanant ajuda a gent que vulgui col·laborar perquè no donem abast i volem obrir-nos a molta gent», assegura M. Dolores Casilla, vicepresidenta.

Imatge antiga del Cercle d'Amics d'Alcover.
El Cercle d'Amics d'Alcover era al capdavant de moltes activitats que es feien al poble fa dècades. | Cerce d'Amics d'Alcover

 

Tot i això, són conscients que tornar el Cercle d’Amics al que va ser, comporta feina, diners i temps. «No és un projecte a mitjà termini, va més enllà», diu el president. «Hem de començar a reactivar l’entitat, a actualitzar-la i a introduir canvis que arribaran si hi ha diners per a fer-los, però s’ha de tenir en compte que és una entitat centenària, prou important com per a tenir-la en compte».

En aquest sentit, el president recorda que les festes més importants del poble les feia el Cercle d’Amics d’Alcover fa dècades. Ara,  la seva activitat és força més limitada, la qual cosa es vol revertir.

«És important que la gent ens conegui i sàpiga que som aquí, per això convidem tots els veïns del poble que vinguin a veure’ns», conclou en Joan Madruga.

La nova junta del Cercle d'Amics d'Alcover està formada pels següents membres:  Valentí Casas (president), M. Dolores Casilla (vicepresidenta), Juli Borrego (tresorera), Xavier Tombas (secretari), Susanna Linares (vicesecretària), Lluís Bonet, Joan Madruga i Joan Ribellas (vocals).