Rocío Carrasco en el documental que Mediaset ha estrenat sobre la seva vida

La nova llei a Espanya que podria haver canviat el cas Rocío Carrasco

Està previst que la reforma legal entri en vigor el pròxim mes de setembre

No hi ha dubte l'impacte del cas Rocío Carrasco, que ha detallat amb pèls i senyals a 'Rocío, contar la verdad para seguir viva'. Un impacte que ha provocat efectes tant en la seva família com en la del seu exmarit, Antonio David Flores. Però, a més, també ha arribat a tota la societat espanyola.

I és que Rociíto té suports que avalen la seva versió, però també compta amb detractors que la posen en dubte. Així, el seu cas ha posat de nou sobre la taula un tema molt rellevant: la violència de gènere.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Aquest és, sens dubte, un dels grans reptes que té al davant la societat espanyola. Rocío Carrasco va exposar, durant l'emissió de la seva docu-sèrie, els maltractaments als quals, presumptament, la sotmetia el que aleshores era el seu marit, Antonio David Flores.

A més, també va parlar llargament de la influència d'aquest sobre els seus dos fills en comú que, segons ella, va contribuir a allunyar-los del seu costat.

Una reforma legal a Espanya sobre els casos de maltractament...

Sobre el maltractament masclista es desenvolupa la reforma d'una llei a Espanya que, al seu moment, podria haver estat útil a Rociíto per al seu cas. Amb aquesta modificació, una simple denúncia per maltractaments seria suficient per a suspendre el règim de visites o estada amb els fills menors d'edat per part del denunciat.

La nova redacció de l'article 94 del Codi Civil, que entrarà en vigor el pròxim mes de setembre, així ho estableix. La reforma està causant una gran polèmica, ja que genera una situació injusta en el cas que la denúncia acabi en absolució.

Això obre la porta a fer un mal ús del mecanisme de la denúncia entre progenitors per tal de privar l'altre de veure els seus fills. En aquests casos, la nova redacció estableix que «no és procedent establir un règim de visita o estada, i si existís se suspendrà».

La reforma afecta aquell progenitor que «estigui immers en un procés penal iniciat per atemptar contra la vida». Però també a aquell que atempti contra «la integritat física, la llibertat, la integritat moral o la llibertat i indemnitat sexual de l'altre cònjuge o dels seus fills», diu el text.

D'aquesta manera, són diversos els juristes, tal com recull el diari 'ABC', que ja han donat la veu d'alarma i que creuen que podrien disparar-se les denúncies contra l'altre progenitor.

...que, en el seu moment, podria haver beneficiat Rocío Carrasco

El context en el qual s'està desenvolupant aquesta reforma legal ha recordat molt al cas més mediàtic i recent de suposats maltractaments. Ens referim, és clar, al relat que durant les últimes setmanes ha fet Rocío Carrasco a 'Rocío, contar la verdad para seguir viva'. Hagués pogut canviar la seva situació particular en el cas que aquesta reforma legal hagués estat en curs quan va denunciar a Antonio David Flores? La resposta no és senzilla.

Rocío Carrasco va denunciar al seu exmarit per presumptes maltractaments psicològics el 22 de desembre de 2016, però aleshores els seus dos fills en comú ja eren majors d'edat. D'aquesta manera, amb la reforma legal actual, no s'haurien desplegat els seus efectes i la denúncia no hauria acabat amb els drets d'Antonio David sobre Rocío i David.

Però en el cas que s'hagués decidit a denunciar abans, Rocío Carrasco, amb la reforma actual a la mà, podria haver-se beneficiat del nou article 94 del Codi Civil. Això sí, ho hauria d'haver fet abans del 15 de desembre de 2016, quan David va complir 18 anys. Mentre que en el cas de Rocío Flores, abans del 13 d'octubre de 2014, quan va arribar a la majoria d'edat.

Només en aquest cas eventual, amb una reforma com l'actual, Rocío Carrasco podria haver recuperat als seus fills. I qui sap si el cas que avui coneixem, seria totalment diferent.