Imatge de l'exterior d'una oficina de treball a Madrid

La nova mesura del govern d'Espanya que afecta els parats de més de 45 anys

El Consell de Ministres ha aprovat els nous incentius i bonificacions per a la contractació

Tot i l'optimisme regnant al govern espanyol, les últimes dades de l'atur són preocupants. Espanya continua liderant les xifres de desocupació a Europa (un 12% d'aturats, el doble que la mitjana dels països veïns) i hi ha un milió de desocupats que ni tan sols apareixen a les estadístiques.

Per combatre la situació, el Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un nou sistema d'incentius per fomentar l'ocupació. Es tracta de bonificacions a les empreses per a la contractació laboral. Atenció, perquè els nous incentius beneficien un sector concret dels treballadors.

El Govern ha volgut beneficiar els col·lectius vulnerables i amb més dificultats d'inserció al mercat laboral. El nou sistema d'incentius i bonificacions, doncs, prioritza sobretot els més grans de 45 anys. També els aturats de llarga durada, joves, dones i persones amb discapacitat.

Nous incentius a la contractació

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el nou sistema d'incentius a les empreses per a la contractació. La nova norma entrarà en vigor a partir del setembre. Entre les novetats, es crea una bonificació de 275 euros per a la contractació de menors de 30 anys no qualificats.

Imatge de Yolanda Díaz
Yolanda Díaz ha anunciat les noves mesures | GETTY IMAGES

A més, el govern espanyol vol fomentar la contractació indefinida de desocupats de llarga durada. En aquest cas, la bonificació augmenta de 110 euros a 128 quan la persona és dona o té 45 anys o més. Així, les empreses tindran més incentius per contractar els més grans de 45 anys.

D'altra banda, l'Executiu ofereix ajudes per transformar els contractes eventuals en fixos discontinus. A més, perquè els contractes indefinits a temps parcial passin a indefinits a temps complet es complementaran amb ajudes per impulsar l'autoocupació i l'economia social. Així, es preveu crear més feina.

Mantenir la feina tres anys

La intenció amb aquests nous incentius és fomentar la contractació, però també estabilitzar el mercat laboral. Per això, les empreses amb bonificacions per contractació hauran de mantenir la feina durant tres anys. A més, les que se'n vagin fora de la UE hauran de tornar els diners.

Això garanteix que les persones de més de 45 anys contractades gràcies a aquests incentius mantindran la feina. També es pretén evitar així la deslocalització de les empreses que augmenta la taxa de desocupació. Les empreses que se'n vagin hauran de tornar els diners durant els quatre anys anteriors.

El nou decret reuneix tots els incentius que fins ara estaven dispersos en diverses normes i que deixen de ser percentuals. S'afavoreix els treballadors vulnerables i amb dificultats al mercat laboral. Però, a més, s'eliminen alguns incentius i se'n limiten d'altres ja existents.

Es busca més estabilitat laboral

En un primer moment, el govern espanyol va proposar eliminar la bonificació del 100% per contractar persones amb discapacitat dels CEE (Centre Especial d'Ocupació). Això posava en risc més de 100.000 llocs de treball de persones amb discapacitat. Consegüentment, el Ministeri de Treball va haver de recular i mantenir les bonificacions.

Imatge d'una dona a l'oficina
El govern espanyol busca fomentar l'estabilitat laboral | GETTY IMAGES

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha donat a conèixer les noves mesures i ha aclarit que cap tindrà un caràcter estructural. Això vol dir que només es mantindran durant el temps les que funcionin. El que és més important, ha dit, és que la nova norma fomenta l'estabilitat de l'ocupació.

Segons la ministra, es deixa de fomentar la contractació temporal, excepte en els casos de conciliació amb la vida familiar. A més, la nova norma «dona compliment a una de les reformes compromeses amb Brussel·les». Les bonificacions suposen un 25% de la despesa en polítiques actives de feina.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp