PrPrimer pla de sis monedes de dos euros amuntegades sobre un bitllet

La nova moneda de 2 € que començaràs a veure a Catalunya a partir del juny

El mes que ve s'emetrà una nova moneda que pot caure a les teves mans

Aquesta nova notícia no ha deixat ningú indiferent. A partir del pròxim mes de juny a Catalunya comptarem amb una nova moneda. Serà de 2 € i s'encunyarà com a moneda commemorativa per un motiu molt especial.

Es tracta d'un exemplar que commemora el fet que Espanya tindrà la presidència de torn del Consell de la Unió Europea des de l'1 de juny fins al 31 de desembre d'aquest mateix any. Aquest és un càrrec que alterna entre els diferents Estats membres de la UE.

Aquesta nova moneda de 2 € tindrà valor?

Les monedes són peces molt valorades entre els col·leccionistes. De fet, hi ha alguns exemplars antics que multipliquen el seu valor avui dia i pels quals podràs aconseguir uns quants euros de més. Només cal parar atenció a quins sí que poden ser cobejats.

Tanmateix, això no és el que passarà amb aquesta nova moneda de 2 €. Al contrari del que ha passat amb altres peces considerades com a especials, no es preveu que tinguin un gran valor en el futur dins del mercat del col·leccionisme.

Moltes monedes de cèntims i una moneda d'euro amb la cara del Rei Juan Carlos
La nova moneda commemorativa no tindrà gaire valor en un futur. | Getty Images

En aquest cas, el motiu és perquè es faran 1,5 milions de monedes. És a dir, hi haurà una gran quantitat d'exemplars i no cridaran l'atenció per la seva escassetat, per la qual cosa no seran una peça cobejada per als col·leccionistes.

Així serà la nova moneda de 2 € que arribarà a Catalunya

Una de les coses que cal tenir en compte és quines característiques tindrà aquesta nova moneda. El que la diferenciarà de la resta d'exemplars de 2 € serà el seu anvers, el lloc on hi ha el dibuix.

En aquest sentit, tindrà, en lletres grans, els caràcters de la UE i 23. Tots dos fan referència a la Unió Europea i l'any 2023, respectivament. D'altra banda, a la part superior de la circumferència hi haurà la llegenda: «Espanya 2023 – presidència espanyola». A la part inferior de la circumferència, per la seva banda, es podrà veure la inscripció: «Consell de la Unió Europea».

Cada país només pot emetre dues monedes commemoratives cada any

Sigui com sigui, cal recordar que emetre una moneda amb motiu d'aquesta commemoració no és una cosa que només s'hagi fet a Espanya.

Monedes i cèntims d'euro, damunt d'una superfície brillant
El BCE recorda que pot haver-hi altres monedes commemoratives que no són de curs legal. | Getty Images

Altres llocs on s'han fabricat aquest tipus de peces per celebrar la presidència del Consell de la Unió Europea són Bèlgica o Eslovàquia. Des del Banc Central Europeu (BCE), però, indiquen el següent: «Cada país pot emetre dues monedes commemoratives a l'any». El que les diferencia, en aquest cas, és «el motiu commemoratiu que figura a la cara nacional».

D'altra banda, el BCE també recorda que: «Només es pot encunyar amb caràcter commemoratiu la moneda de 2 €». Malgrat ser de caràcter especial, aquests exemplars són de curs legal, per la qual cosa hauran d'acceptar-se a tots els països.

També es poden emetre monedes que no siguin de curs legal

Una altra de les qüestions que cal tenir en compte és que la primera moneda de 2 € commemorativa la va emetre Grècia. El motiu va ser la celebració dels Jocs Olímpics d'Atenes de l'any 2004.

D'altra banda, també recordem que és possible emetre un altre tipus de monedes de caràcter commemoratiu. No obstant això, en aquest cas, no són de curs legal, per la qual cosa no són vàlides com a «diners» aptes per pagar, per exemple, les monedes de 10, 50 o 100 euros que també es fabricaran aquest 2023. En aquest sentit, el motiu serà la commemoració del centenari de la mort de Joaquín Sorolla, el reconegut pintor valencià.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!