Monedes d'euro

La moneda de 10 euros que ja circula per Catalunya

És de plata i adquirir-la val més del que imagines

De l'últim adeu de la pesseta ja fa 23 anys. El 1999 va ser l'any que es va introduir a Espanya per primera vegada una moneda anomenada Euro. Des de llavors, aquest tros de metall en forma de disc no ha variat gaire.

El mateix de sempre: acer recobert de coure per als cèntims més petits; aliatge de coure, alumini, zinc i estany per als de 10, 20 i 50; i níquel i llautó respectivament per a les monedes de més valor. Bé… fins ara.

Un anunci que ha sorprès els col·leccionistes

La Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, potser coneguda per alguns per ser escenari d'una famosa sèrie, anunciava el 4 de juliol passat una novetat. A partir d'aquest dia es posava en circulació la nova i cotitzada moneda de 10 euros.

Els col·leccionistes ja s'afanyen a aconseguir-la, ja que només se n'han emès 7.000 monedes. No només cal ser ràpid per aconseguir aquesta nova peça, sinó també estar disposat a pagar els 66,55 euros (IVA inclòs) que costa d'adquirir-la.

El cost d'adquisició de la moneda pot semblar excessiu, tenint en compte que el valor d'aquesta és de 10 euros, però hi ha una raó. A més de l'exclusivitat que suposa, segons la pàgina web de Numismática Visual, la moneda ha estat fabricada amb plata, amb una puresa de 925.

Aniversari de l'euro

El motiu d'aquesta nova moneda és per commemorar el 20è aniversari de la posada en circulació de l'euro a Europa.

Imatge de la moneda exclusiva.
Part del darrere de la nova moneda de 10 euros. | Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre

 

Amb el mateix nom, la princesa Europa és la figura femenina que apareix a la part del darrere de la moneda. Un personatge de la mitologia grega que també apareix al costat del déu Zeus transformat en toro, al mateix costat de la moneda. El valor facial de 10 euros, la marca de Ceca i dotze estrelles els acompanya, damunt de la llegenda XX ANIVERSARI DE L'EURO.

Imatge de la moneda exclusiva.
Part del davant de la nova moneda de 10 euros. | Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre

 

Si es gira la moneda, a la part del darrere, apareix un retrat del rei Felip VI, i a dalt el nom d'aquest amb el títol «Rei d'Espanya». L'any 2022 apareix a la part inferior d'aquesta cara.

Una altra moneda d'or nova

La nova moneda de 10 euros no ha estat l'única sorpresa d'aquest mes pel que fa a les monedes. Una unça d'or, amb valor d'1,5 euros, ha cridat l'atenció de tothom fa tot just uns dies. A la caríssima moneda apareix com a protagonista el cap d'un linx ibèric, un dels animals que representen el país.

Tot i el seu petit valor, el material i l'exclusivitat de tan sols 5 peces han convertit aquesta moneda en un bé preuat d'allò més singular.

Nova moneda de 1,5 euros que circula per Espanya
Es tracta d'una peça de col·leccionista, però amb valor real al mercat. | FNMT