«Què? Ara tenim una moneda d'1,5 €? Només ens faltava això!». Aquesta és la reacció més habitual, però la veritat és que no es tracta d'una notícia amb un titular tendenciós. Aquest mes de desembre, Espanya ha començat a fer circular una moneda d'1,5 euros.
De fet, ha estat emesa per la Fàbrica Nacional de la Moneda i Timbre (FNMT), és d'or, està dedicada al linx ibèric i se n'han produït 12.000 peces. Evidentment, no és una moneda normal: no es podrà pagar amb ella als comerços.
Una moneda amb enigma
El que li dona valor és el fet que estigui feta d'or. Així, s'emmarca en les anomenades «moneda bullion». És a dir, es tracta d'una peça de col·leccionista no pensada per a la circulació, sinó per emmagatzemar el valor dels materials que la componen.
Per tant, el preu de la moneda ve determinat pel valor de l'or registrat el dia de la seva emissió.
Si la vostra pregunta és si es pot aconseguir fàcilment, la resposta és no. La mateixa Fàbrica Nacional de la Moneda i Timbre és l'encarregada de regular la seva «sortida al mercat» i només la proporciona a col·leccionistes.
«La comercialització es farà a través d'entitats contractades a aquest efecte. S'han de comprometre a expendre-les o exportar-les al públic amb regularitat», explica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del 19 d'agost de 2021.
No es pot utilitzar per pagar
En efecte, no es podrà fer servir per pagar a la peixateria o carnisseria. La veritat és que les monedes de col·leccionista tenen una gran similitud amb les monedes d'euro, però el seu ús s'hi allunya molt. Per poder regularitzar-les, han de diferir almenys en dues de les tres característiques següents: color, pes i diàmetre.
La moneda d'1,5 euros, en aquest cas concret, està fabricada amb una unça d'or de 999,9 mil·lèsimes. També cal destacar que té un diàmetre de 37 mm, pesa 31,104 grams i té el cantell llis.
Aquestes són les diferències principals de les monedes d'euro que circulen al carrer i per això es poden diferenciar amb gran facilitat.
Finalment, cal destacar que es tracta d'una moneda distintiva i amb trets de gran senyoriu. Ho demostra, entre altres coses, la imatge del cap d'un linx ibèric que té a la part frontal.
També conté l'any d'encunyació de la moneda (2021) i una marca de Ceca a l'esquerra. És a la part superior de la moneda on trobem el seu enigmàtic (però ja resolt) valor: 1,5 euros.