La pandèmia encara no ha arribat al final. El coronavirus continua circulant i l'arribada de les festes de Nadal preocupen els experts, ja que els casos s'han disparat exponencialment.
Es tracta d'unes dates on la interacció social augmenta. Els carrers s'omplen de persones que busquen el regal perfecte i les botigues s'omplen de gent que no respecta la distància de seguretat. Tot i això, el moment realment perillós per al contagi són els dinars i els sopars de Nadal, així ho advertia la viròloga Margarita del Val fa dies.
Les trobades de Nadal preocupen els experts
En aquest escenari, se solen reunir persones que no es veuen des de fa temps i sense mascareta, per menjar, beure i brindar durant la celebració. Les trobades tenen lloc en espais tancats i amb poca ventilació perquè les temperatures a l'exterior són fredes. Així, la propagació del coronavirus encara és més fàcil.
La viròloga del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Margarita del Val, ja va advertir fa unes setmanes que Nadal és un dels moments de més risc que cal superar.
L'OMS llança un avís
La recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és clara: caldria fer un test d'antígens o una PCR abans dels àpats de Nadal. A més, també aconsella limitar el nombre de comensals a aquestes reunions. Així ho ha dit Hans Kluge, director regional de l'OMS en un comunicat de premsa.
El dirigent recomana extremar la prudència durant les reunions d'aquestes celebracions. «Això no ha de significar una repetició de l'any passat, quan Nadal es va cancel·lar per a tantes persones i moltes famílies no es van poder reunir», recalca l'expert. Encara que, malgrat tot, sí que ha demanat precaució en aquestes dates tan assenyalades.
«Espero que gaudiu de les festes amb la família i els amics, però, si us plau, feu-ho amb seguretat», ha demanat Kluge.
Delta i Òmicron, les grans amenaces
L'aparició de la nova variant Òmicron i la ja existent Delta, dominant en els darrers mesos, són factors que podrien fer trontollar el sistema de salut. Les dues mutacions de coronavirus són molt més contagioses.
En aquest sentit, Kluge avisa que el repunt de casos per la variant Delta i l'aparició de l'Òmicron podrien «desbordar els sistemes de salut» ara que s'acosta aquest període de vacances.
Per la seva banda, Maria Van Kerkhove, epidemiòloga directora de la unitat de malalties emergents de l'OMS, feia una clara declaració en una entrevista a 'El País'. «Ens enfrontem a un tsunami d'infeccions mundial, tant de Delta com d'Òmicron. Als governs: no espereu per actuar».
Les vacunes salven, però no immunitzen
La vacuna podria ser una falsa sensació de seguretat. Si bé és cert que la injecció amenitza els símptomes del virus i fa que siguin molt més lleus, no impedeix que les persones s'infectin.
En aquest sentit, estar vacunats no vol dir ser immunes al coronavirus. Fa uns dies, Margarita del Val afirmava: «Ens infectarem tots, amb Òmicron o Delta, així que millor que ens agafi vacunats. Si ens agafa vacunats és molt més lleu».
«Contagiar-nos tots no és dolent, amb tots els altres agents infecciosos que hi ha ens estem contagiant tots, ens hem contagiat des de petits», afegia la viròloga.
Al seu torn, Del Val també destacava l'eficàcia de totes les vacunes, «totes segueixen protegint molt de la malaltia greu».