Una moneda de dos euros dreta sobre una taula

Les deu monedes d'euro per les quals et poden donar fins a 2.700 euros

Els homenatges i commemoracions als seus gravats les fan especials

Amb el Nadal a tocar, molta gent pensa en les despeses extres que els suposarà aquesta data tan assenyalada. No obstant això, per als més optimistes hi ha una manera de combatre aquest pensament. Revisar el canvi quan es paga en efectiu pot ser molt rendible, perquè hi ha milers de monedes amb un premi circulant.

La importància d'observar bé les monedes

Cada dia, milions d'euros circulen de mà en mà. Revisar-los amb cura es pot convertir en tot un negoci. Si trobes la moneda adequada, podries guanyar una suma considerable.

Una mà plena de cèntims d'euro
És important que ens fixem en les monedes que ens arriben a les mans | Mizianitka (Pixabay)

Les monedes de dos euros són les grans aliades aquest Nadal. Tenen, igual que les d'un euro, una cara adaptada a cada país que les produeix, i això és el que fa que siguin tan importants. Aquest element diferenciador és la clau per a omplir-se la butxaca.

Més enllà de les monedes habituals, cada país fa edicions especials i commemoratives, que serveixen per a recordar dates concretes. La primera que es va editar així va ser el 2004, a Grècia, amb motiu dels Jocs Olímpics d'Atenes.

Actualment, hi ha una llista de deu monedes de dos euros que valen un dineral. Són les més cares i també les més buscades, perquè no sempre estan a les mans de col·leccionistes especialitzats en la matèria.

Les monedes monegasques, les més cotitzades

La moneda de dos euros de Mònaco s'ha arribat a comprar per 2.700 euros. Va ser al juliol del 2007 quan es va fer, i se'n van arribar a fabricar al voltant de 2.000 unitats.

Aquesta moneda inclou la figura de la princesa Gràcia i porta el nom de l'artista que en va fer el gravat, RBBARON. Fins ara, és la moneda de dos euros més cara que s'ha comprat i venut mai.

La moneda monegasca de 2007
La moneda monegasca de 2007 | La Noticia Digital

En segon lloc, hi ha una altra moneda monegasca. El 2015 se'n van fer més de 10.000 unitats, i commemora els 800 anys de la construcció del primer castell de la Roca. Té un valor que puja a 990 euros.

La tercera del rànquing és la moneda de dos euros que celebra el 150è aniversari de la fundació de Mònaco per Carles III. Es va fabricar el 2016 i se'n van editar al voltant de 15.000 unitats, que s'han arribat a vendre per 500 euros cada una.

Per a continuar la saga d'aquest país, el quart lloc també l'ocupa una moneda monegasca. Fabricada el 2017, és una moneda que fa homenatge als carrabiners, cos que es va fundar el 1817, i que ha assolit un valor de 350 euros. Hi apareixen dos agents sobre un fons que és el palau de Mònaco.

La moneda dedicada a François Joseph Bosio també s'ha arribat a comprar i vendre per un preu considerable, 280 euros. Mònaco la va editar el 2018 i hi va incloure la imatge de l'escultor amb una obra seva.

I fa només dos anys, va arribar al món la moneda monegasca de dos euros que commemora els 200 anys de l'arribada al tron d'Honorat V. D'aquesta, se'n van fer 15.000 còpies, i ha arribat a vendre's per 275 euros.

Moneda del castell de la Roca de Mònaco del 2015
Moneda del castell de la Roca de Mònaco del 2015 | La Noticia Digital

Valen més de 100 euros

Per sort, no totes les monedes de dos euros interessants són de Mònaco. N'hi ha una del 2005 del Vaticà que costa 260 euros.

Amb motiu del vintè Dia Mundial de la Joventut, celebrat a Colònia a l'agost de 2005, es van editar 100.000 monedes amb les estrelles europees de la vora més compactes que tenen escrit l'any d'edició, la marca de la fàbrica de la moneda i «Città del Vaticano».

Una altra moneda de la regió que s'ha arribat a vendre per una suma important (190 euros) és la que homenatja els 500 anys de la Guàrdia Suïssa Pontifícia, que es va editar el 2006 i s'hi pot apreciar un agent fent el jurament del seu càrrec.

A San Marino també tenen monedes que podrien alegrar el Nadal a més d'un. El 2004 es va editar una moneda de dos euros com a homenatge a l'historiador numismàtic Bartolomeo Borghesi. Se'n van fer 110.000 unitats, i cada una ronda els 145 euros.

Finalment, l'aniversari de la fundació de la Ciutat del Vaticà també té premi. Aquesta moneda de dos euros ha arribat a vendre's per 130 euros. Hi apareix la inscripció del 75è aniversari (1929-2004) i la plaça de Sant Pere. També el límit de les fronteres del país sobirà.