Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

Una nova predicció podria canviar el que sabem: «M'he equivocat, no acabarà aviat»

L'expert en coronavirus dels Estats Units assegura que la pandèmia no acabarà el 2021

Alguns li diuen el Fernando Simón americà. Es diu Anthony Fauci i és l'homòleg del nostre home del coronavirus als Estats Units. Fa dos mesos es va llançar a la piscina amb una predicció sobre el final de la pandèmia, però vista l'evolució dels contagis en les últimes setmanes, ha rectificat i diu que no acabarà a finals d'any.

No tornarem a la normalitat fins a l'any 2022

Fa tot just dos mesos va assegurar que seria possible tornar a una normalitat semblant a la que teníem abans de la Covid-19 «ben entrat el 2021, potser fins i tot cap a finals d'aquest any». Aquesta és la data en què Fauci pensava que acabaria la pandèmia.

Però les coses han canviat, i l'expert ha reculat per donar una altra data. L'«aparença de normalitat», com l'ha definit, no arribarà fins a 2022. Vista la dimensió que en pocs dies ha agafat la segona onada en diverses parts del món i com estan avançant les vacunes, Fauci considera que trigarem molt més per poder tornar a la normalitat.

Segons la nova predicció d'Anthony Fauci, «si tenim una campanya de vacunació i per al segon o tercer trimestre del 2021 hem vacunat a una proporció substancial de la població, crec que serà fàcilment per a finals del 2021 o potser l'any següent, quan tornem a la normalitat».

En aquesta predicció admet que influeixen molts factors, i un d'ells és la capacitat dels governants per prendre decisions eficaces. En aquest sentit, ha lamentat que la divisió política al seu país, els Estats Units, hagi dificultat el control de la pandèmia, i també ha criticat que una qüestió tan bàsica com l'ús de mascaretes s'hagi convertit en una arma en el debat polític.

La posició de l'expert ha estat defensada també per l'Organització Mundial de la Salut, que recentment ha criticat la divisió política que hi ha en alguns països, com Espanya, i que entorpeix la presa de decisions de forma ràpida i eficaç. Per això ha fet una crida a la unitat, que ha tingut ressò també a casa nostra, on segueix obert el debat entre el govern central i la Comunitat de Madrid.

En tot cas, la predicció d'Anthony Fauci no és l'única i altres experts també han posat data. Amb dates diferents, tots coincideixen que no serà aviat. Sense anar més lluny, la directora científica de l'OMS, Soumya Swaminathan, calcula també que no tornarem a la normalitat fins a l'any 2022.

Pronòstics més optimistes

Una altra veu autoritzada, el metge britànic Jeremy Farrar, director de l'organització benèfica Wellcome Trust, va concedir una entrevista al diari 'El País', on assegurava que la societat tornarà a una certa normalitat el 2021, però també va matisar que tot dependrà del desenvolupament de tractaments eficaços i vacunes.

Segons explicava l'expert, els resultats «arribaran el 2021, crec que tindrem resultats al novembre i desembre d'aquest any. I tindrem bones vacunes el 2021, que podran estar disponibles per a tota la gent que les necessiti. I això serà el començament de la nova era, el 2021».

I què diuen els experts a Espanya? La incertesa és la gran protagonista, tot i que des de ja fa molt temps, 2021 s'ha instal·lat com la data de referència per a una tornada a la normalitat. Fernando Simón va assegurar: «No ho puc dir, però estic gairebé segur que abans de l'estiu no tindrà res a veure amb el que estem vivint ara».