Mntatge d'una foto de Putin i un mapa d'Europa amb un pla d'estratègia traçat

La «nova realitat» amb què amenaça Vladímir Putin: Europa, en perill

Sembla que Ucraïna no és l'únic objectiu que Rússia té al cap

Volodímir Zelenski, el president d'Ucraïna, es tem el pitjor. La guerra al seu país continua empitjorant per moments i molts civils estan morint de manera injusta. Rússia no dona treva, i això fa tremolar tot Europa.

El conflicte bèl·lic, que semblava que no duraria gaire, s'està allargant més del previst. És per aquest motiu que el territori ucraïnès se'n ressent cada vegada més, i pateix seqüeles cada vegada pitjors. N'és una prova l'últim altercat que hi ha hagut: la massacre de Butxa.

Tot i això, sembla que Ucraïna no és l'únic objectiu de l'ofensiva russa. Zelenski ha donat certa informació que ha fet tremolar el vell continent, que es veu perillosament amenaçat.

Imatge d'uns quants supervivents davant d'una fossa comuna.
Supervivents de l'atac rus a la ciutat ucraïnesa de Butxa, davant d'una fossa comuna | Europa Press

 

Això no ha fet més que començar

El president ucraïnès ha informat via Telegram del que pot passar en un futur no gaire llunyà si no s'aturen els peus a Rússia com més aviat millor. «L'agressió russa no tenia l'objectiu de limitar-se a Ucraïna, de només destruir la nostra llibertat i les nostres vides, sinó tot el projecte europeu. Aquest és l'objectiu de la Federació Russa».

Si les paraules de Zelenski són certes, la guerra no ha fet més que començar. I és que Europa té por del pla que podria maquinar Vladímir Putin. Ucraïna només és el principi del que pot acabar sent una autèntica catàstrofe.

El president ucraïnès ha fet una crida a tots els països d'Europa perquè siguin conscients del perill de l'ofensiva russa. Putin no té por de res i vol destrossar «la seguretat, la democràcia, i la llibertat» de tot el continent.

Europa sap com defensar-se

L'OTAN ha estat l'encarregada d'informar de la «nova realitat» que s'acosta. Així ho ha transmès el secretari general de l'estament, Jens Stoltenberg. «Independentment de quan i com acabi la guerra a Ucraïna, ja ha tingut conseqüències a llarg termini per a la nostra seguretat», ha apuntat.

Tot seguit, ha assenyalat que «l'OTAN necessita adaptar-se a aquesta nova realitat. I això és exactament el que estem fent». Si les intencions de Rússia són aquestes, Europa s'està preparant de la millor manera possible per a plantar-li cara.

Un dels principals motius pels quals no tenen por de Vladímir Putin és que es plantegen un desplegament militar permanent a l'est d'Europa. Volen evitar un possible atac de Rússia a les fronteres de l'OTAN, i Stoltenberg va assegurar que l'organització es troba davant d'una «transformació fonamental».

No obstant això, aquesta mesura s'ha de debatre prèviament a la reunió que tindrà lloc a Espanya durant el mes de juny. «Hem estat capaços de canviar quan el món està canviant. Ara el món està canviant i l'OTAN està canviant», va afirmar el secretari general.

La guerra pot durar molt més temps

Zelenski es va mostrar molt segur en les declaracions que va fer. Pretén «alliberar la nostra terra dels invasors; garantir la seguretat d'Ucraïna i la dels pobles de l'est d'Europa».

Imatge d'uns militars.
L'exèrcit de Putin no dona treva | Canva

Per tant, considera que «recolzar el desig de pau d'Ucraïna no és només un deure moral de tots els estats democràtics, sinó de totes les forces d'Europa». Diverses nacions s'han unit per a donar ajuda i suport al país ucraïnès, que ho està passant molt malament.

D'aquesta manera, Zelenski opina que és hora de «pressionar Rússia al màxim per a restablir la pau i la seguretat com més aviat millor. Per a tornar el poder al dret internacional com més aviat millor i evitar una catàstrofe per l'ús de la llei de la força».